Padlizsánkrémek a nagyvilágból (bolgár, indiai és szudáni padlizsánkrém)
sponsored links
Szó se róla, az erdélyi padlizsánkrémnek, a mi vinettánknak aligha akad párja a világon, de bármennyire finom is legyen, nekem muszáj kísérletezni, sosem nyugszom... Mindig más ízeket, párosításokat próbálok ki, mondhatnám "ez a lételemem". Nemrég kimondottan arra fájt a fogam, hogy valami teljesen újat, teljesen mást próbáljak ki a frissen vett padlizsánokból, ezért elkezdtem keresni-kutatni, hogy olyan recepteket találjak, amelyek az itthon is fellelhetõ alapanyagokból készülnek, mégis teljesen más ízvilágúak, mint ami számunkra megszokott. "Bejártam ezügyben a világot", és az alábbi háromra esett a választásom. A recepteket különféle angol vagy más nyelvû (pl. bolgár) oldalakon találtam, de egyiknél sem követtem egy az egyben a leírtakat. A végeredmények viszont isteniek lettek, mindannyiunknak ízlettek.
1. Bolgár diós-fokhagymás padlizsánkrém
Hozzávalók (kb. 4 személyre): 50 dkg sült padlizsánhús, 10 dkg õrölt dióbél, 1 tojássárgája, 1 teáskanál mustár, 1 dl olaj, 3-4 nagy evõkanál görög joghurt, 2-3 cikk fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors.
Elkészítése: A tojássárgáját elkeverjük a mustárral meg kevés sóval, és elõször cseppenként, majd vékony sugárban hozzákeverjük az olajat, míg sûrû majonézzé nem alakul. A padlizsánhúst tetszés szerint pépesítjük krémesebbre vagy darabosabbra, majd elkeverjük a dióval, a majonézzel meg a zúzott fokhagymával. A joghurtból annyit adunk hozzá, amennyi szükséges ahhoz, hogy a krém puha, könnyû legyen. Végül sóval, borssal ízesítjük, illetve belekeverjük a finomra aprított petrezselyemzöldet.
2. Indiai fûszeres-pikáns padlizsánkrém
Hozzávalók (4 személyre): 50 dkg sült padlizsánhús, 1 nagyobbacska hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, 1 piros csípõs paprika, diónyi gyömbér, 1 teáskanál római kömény, 1-1,5 teáskanál kurkuma, 1 kis csokor koriander, olívaolaj, 1 evõkanál sûrû joghurt, só.
Elkészítése: A padlizsánhúst konyhai robotba tesszük. A finomra aprított hagymát, fokhagymát, csípõs paprikát és a lereszelt gyömbért megdinszteljük 2-3 evõkanál olívaolajon. Ha kell, kevés vizet is önthetünk alá, hogy a hagyma kissé megpuhuljon. Amikor a hagyma üvegessé vált, a keveréket a robotba öntjük a padlizsán mellé, rászórjuk a porfûszereket, ízlés szernt sózzuk, és elkezdjük turmixolni. Menet közben tesszük bele a joghurtot, illetve ha szükséges, még 1-2 evõkanálnyi olívaolajat is dolgozhatunk bele. Végül belekeverjük a finomra aprított korianerzöldet is.
Tipp:Korianderzöld híján, használhatunk ? teáskanálnyi õrölt koriandert és kevés petrezselyemzöldet is.
3. Al aswad ? a szudáni ?fekete saláta?
Hozzávalók (4 személyre): 2 nagy padlizsán, 2 nagy paradicsom, 2-3 cikk fokhagyma, 3-5 dkg mogyoróvaj, só, citromlé, olaj, esetleg újhagyma.
Elkészítése: A padlizsánt meghámozzuk és kisebb kockákra vágjuk. Felforrósított olajon, szinte állandóan kavargatva puhára pároljuk, majd villával darabosra tölrjük. A paradicsomot összedaraboljuk, majd blenderben vagy botmixerrel pépesítjük. A paradicsompürét egy edénykébe öntjük, és kis lángon addig forraljuk, amíg híg levét majdnem mind elfõtte. Ekkor hozzáadjuk a padlizsánt meg a zúzott fokhagymát, és még néhány percig pároljuk együtt. A mogyoróvajat elkeverjük 4-5 evõkanál vízzel, majd a padlizsánhoz öntjük, elkeverjük, és 1-2 perc alatt összeforrósítjuk. Sóval, citromlével ízesítjük. Ha van, megszórhatjuk aprított újhagymával vagy snidlinggel is.