Padlizsán és mentes avagy Mert nélküle is fincsi és olcóbb
sponsored links
Tegnap reggel, az jutott eszembe, hogy Muszakát akarok enni... vagy valami olyasmit...és ha picit hasonlít rá azt se baj. Lelkileg rákészültem. Délelõtt a mindenes boltban, feltûnt, hogy a burgonya valamivel olcsóbb mint a hús, ezért úgy éreztem, "Csabi, okos légy!" Nem kell mindig húst enni!
..és akkor bátran használhatsz, nem sokkal olcsóbb alapanyagokat is!
Végül is, mondhatjuk, hogy ez nem olyan drága étek, fõleg, ha padlizsán szezon van, és a kis kertben megterem a burgonya, a hagyma, esetleg még a paradicsomot is magunk aszaljuk, a fûszerek az ágyások végén mosolyognak ránk, csak a Feta sajtot kell beszereznünk, és akkor az lehet eredeti görög ??
MUSZAKA, HÚS NÉLKÜL
-ahogy én készítem-
3 db padlizsán (kb.1kg)
50 dkg burgonya
20 dkg vöröshagyma
3 ger. fokhagyma
10 dkg aszalt paradicsom
1 db Kápia paprika
õrölt kömény
majoránna
kakukkfû
lestyán
bors, só
5 dkg vaj
5 dkg liszt
4 dl tej
szerecsendió, só
15 dkg Feta sajt
olívaolaj, zsemlemorzsa,
A burgonyát megtisztítjuk, és 1 centis kockákra vágjuk.
A vöröshagymát felaprítjuk és olívaolajon üvegsre sütjük, hozzáadjuk a burgonyakockákat, zúzott fokhagymával, majoránnával, lestyánnal, kakukkfûvel és borssal ízesítjük, megsózzuk, felöntjük 2dl vízzel, és szép lassan, kevergetve, puhára pároljuk, közben az aszalt paradicsomot és a Kápia paprikát is felkockázzuk, aztán a burgonya közé szórjuk; lehetõség szerint, több vizet ne nagyon adjunk hozzá, illetve maximálisan pároljuk el a levét.
Nem nagy baj, ha a burgonyát enyhén roppanósra hagyjuk, mert még a sütõben is fog kicsit párolódni.
A padlizsánokat, hosszában, szintén centi vastagra szeleteljük, és sütõpapírral kibélelt tepsibe rakjuk õket ici-picit! megsózzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, és 200-220 fokos sütõben 25 percig sütjük.
Besamel mártást készítünk: A vajat felmelegítjük, rászórjuk a lisztet és addig ?pirítjuk? amíg jól felhabzik (lényegében vajas-rántást készítünk, de nem pirítjuk túl barnára a lisztet, azért, hogy szép világos -tejmártást- kapjunk), ezt a mûveletet, fakanállal végezzük. Viszonylag nagyon sûrû, egybeálló masszát kapunk, vigyázzunk le ne égjen; ezért mindent készítsünk oda idõben. Közben a tejet felmelegítjük, majd kézi habverõvel folyamatosan kevergetve a sûrû ?rántáshoz? öntjük, lehet 2-3 részletben is, pár perc alatt állandóan kevergetve, szép simává fõzzük, ?puffogtatjuk? borssal és szerecsendióval ízesítjük; majd belemorzsoljuk a Feta sajt felét.
Egy kis tepsit vékonyan kikenünk olívaolajjal, finoman meghintjük zsemlemorzsával, szorosan belepakoljuk a padlizsán felét, ráteszünk, 3-4 evõkanál besamelt, elkenjük, aztán a burgonyaragut egységesen eloszlatjuk rajt. A maradék padlizsánnal betakarjuk, a besamellel leöntjük, és a Feta sajtot rámorzsoljuk a tetejére; én egy kevéske zsemlemorzsával is meghintettem.