PADLIZSÁNOS-PARADICSOMOS TARTE TATIN
sponsored links
A Tarte tatin-t nem kell bemutatni senkinek, mindenki úgy ismeri mint a jó öreg karamellizált almás lepényt. Létezik azonban nem csak édes, hanem sós változata is, amelynek ilyenkor van szezonja. Nem kell más hozzá, mint padlizsán, finom érett paradicsom és leveles tészta (nekem leveles tészta, másoknak más tészta). Hogy ne legyen azonban szokványos és unalmas az íze, megsütöttem egy egész fej fokhagymát, és kápia paprikát. Ebbõl egy kencét készítettem, és hogy azzal mi történt, azt a receptben olvashatjátok.
De mielõtt fõztök, megkérdeznék valamit: Ti szoktatok olvasni? Úgy értem könyvet, méghozzá jó könyvet, nem pedig ponyvát. Én egy ideje nagyon kiéheztem a betûkre. Persze az ember elolvas egy halom mindent az interneten, a napilapot, elolvassa az esti mesét a gyerekeknek, és esetleg velük együtt elalszik. De amikor nem, akkor én magam szeretek az ágyban egy forró csoki, vagy egy meleg tea társaságában olvasni. Kezembe fogni a könyvet, lapozni, izgulni.
Hát így történt az, hogy néhány hónapja Erika, a Dublin felett az ég szerzõje kérésemre javasolt néhány könyvet olvasásra. Otthon be is szereztem néhányat, most pedig én is ajánlom Nektek egyiket-másikat.
Az egyik könyv Emma Donoghue Szoba címû mûve volt. A téma elsõre hátborzongató, fõleg egy Anyának, de ha ezen túljutunk, akkor a könyv tanulságos és elgondolkodtató tud lenni. Fõ témja az amstetteni rém története köré épül, amellyel hangos volt a média 2008-ban. Érdemes legalább egyszer elolvasni, de azért nem lett a kedvencem. 2010-ben azonban a legjobb ...