Pacalpörkölt szalvétagombóccal és fermentált retekkel (paleo)

2017-04-11

sponsored links



A múltkori, túrós, medvehagymás szalvétagombóc (recept itt) sikerén felbuzdulva elkészítettem egy másik változatot is, ami ízre nagyon hasonlít a hagyományos szalvétagombóchoz. Legközelebb (mert lesz és nem is olyan soká, vadas mellé) teszek hozzá egy evõkanálnyi darált lenmagot is, mert szerintem akkor barnásabb árnyalata lesz a kifõzés után a masszának. Most is a  Cookori.com oldalán talált szuper kis kütyüt használtam, amivel minden kínlódás nélkül, gyorsan elkészült a köret. Nagyon látványos a végeredmény és a romeltakarítás is csak pár percet vett igénybe a végén. Nálam ez nagyon fontos tényezõ! :)

Hozzávalók:

a pörkölthöz: 
1.5 kg pacal
10 dkg zsír
3-4 nagyobb vöröshagyma
1 paprika
1-2 paradicsom
víz
1 fej fokhagyma 
köménymag
törött bors ízlés szerint 
pirospaprika

a körethez:
6 paleo sós kifli (recept itt) (fagyasztóból elõvettet használtam)
2 tojás
6 dkg folyékony kókuszolaj
1 dl Totu tej
1 csokor finomra vágott petrezselyem
fél teáskanál só

a savanyúsághoz:
fermentált retek (recept itt)

A pörkölthöz az apróra vágott hagymát, kevés sóval üvegesre fonnyasztjuk a zsíron. A tûzrõl lehúzva hozzáadjuk a pirospaprikát. Felöntjük kis vízzel, majd a tûzre visszatéve zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a megtisztított, csíkokra vágott pacalt. Ízesítjük sóval, törött borssal, köménnyel, összezúzott fokhagymával. Kevés vízzel felöntjük (folyamatosan pótoljuk majd a fõzés során, nehogy leégjen a pörkölt). Hozzáadjuk a kis kockára vágott paprikát, paradicsomot. Addig fõzzük, amíg a pacal teljesen puhává válik.
A körethez a kifliket  1 centis kockára vágjuk. A tojást a kókuszolajjal, a Totu tejjel és a petrezselyemmel, habverõvel alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a kiflikockákkal és a sóval elkevert rostmixet. Összegyúrjuk. Felmelegítjük a vizet. Amikor gyöngyözni kezd a víz (nem kell forrnia, és közepes láng is elég a fõzéshez) a masszát a formába töltjük, jól belenyomkodjuk. A vízbe rakjuk, Fedõvel lefedve 30 perc alatt megfõzzük. Fogókesztyûvel kiszedjük a vízbõl. Langyosra hûtjük. A formából kiszedve (könnyedén kicsusszant) felszeleteljük és a pörkölt mellé kínáljuk a fermentált retekkel együtt.

A facebookon is követhettek, itt tudtok csatlakozni hozzám. Ne feledjék, hogy csak akkor jelennek meg a bejegyzéseim nálatok, ha a Követed lehetõségre is rákattintatok.

A Google+-on itt tudtok csatlakozni hozzám.

Létrehoztunk egy új paleos receptes csoportot, ha van kedvetek csatlakozni hozzánk itt megtehetitek: https://www.facebook.com/groups/523183661193999/ A ti ötleteiteket, receptjeiteket is várjuk!

Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/AnitaKedvence...

sponsored links

Keres?s