Pacalleves
sponsored links
A pacal a szarvasmarha megtisztított gyomra, egy nagyon megosztó alapanyag. Íze karakteres, semmihez nem hasonlítható, ezért is van aki szereti és van aki hallani sem akar róla. Tény, hogy a pacal tisztítása egy hosszadalmas folyamat ami nem éppen szagmentes, de ezt a nagyüzemekben végzik el. Az olaszoknál és a franciáknál például külön belsõség-hentes(tripier) van, aki foglalkozik ezzel a mûvelettel és ahol árusítják is. Ezen üzletek hiányában, nálunk friss pacalt csak a hentesnél lehet néha kapni vagy pedig a szupermarketekben, elõfõzött, csíkokra vágott és mirelit formában. Utóbbiból az étel elkészítése annyi idõt vesz igénybe, mint általában más húsoknál, de ha nyers pacalból fõzünk, akkor szánjunk rá több idõt, mert kb. 5-6 óra alatt fõ meg. Míg Erdélyben többnyire csak pacallevest fõznek belõle, vidékenként váltakozva ecettel, citrommal vagy korpaciberével savanyítják, addig Magyarországon inkább pörköltet készítenek, van ahol csülökkel, sertésvelõvel vagy kakasherével dúsítják. Az olaszok babbal és zöldséggel csinálják a Milánói pacalt, néhol paradicsommal, máshol borral vagy különbözõ zöldfûszerekkel ízesítik.
Pacalleves
Hozzávalók: 1,5 kg friss pacal, 1,5-2 kg marha velõscsont, 4+1 db. sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 nagy zeller, 1 hagyma, 1 fej fokhagyma,1-2 savanyított csípõspaprika, 3 tojás ...