PACALCSORBA - Hegy
sponsored links
Megvan már annak több mint 13-14 éve, vagy olyanforma, hogy rendszeresen jártunk a Hegyre. Télen, nyáron, ha fújt, ha havazott, napsütésben, viharban, mi minden hétvégén ott voltunk. Bedurrantottuk az öreg áramfejlesztõ agregátort, télen megpakoltuk a vaskályhát és csodálatosan szépen megvoltunk egymással. Ki a lehurbolt UAZ-t lovagolta árkon-bokron keresztül, ki a jéghideg vizû tóban lubickolt, volt olyan aki csak úgy céltalanul õdöngött. Hatalmas vaslemezeken sült a flekken meg a miccs, a hevenyészett konyhában meg bugyborékolva fõtt a csorba. Volt amikor mûkörömmel. Hej, de sokszor elcsaptuk a hasunkat a falubeli pékségbõl vásárolt, épp a kemencébõl kikapott forró kenyérrel.
Nem volt fürdõszoba, de ott volt a patak s senki nem zúgolódott, ha fát kellett hordania az esti tábotûzhöz.
A srácok, errefele jövet, amint elhagyták a magyar határt, máris vidámabbak, felszabadultabbak lettek, a Királyhágó tetején levõ kocsmában meg mindig, de mindig egy rövid itallal (annyira nem volt az rövid) és egy pacalcsorbával indítottak. Így, mire berobogtak a telekre, már igencsak meg volt alapozva a jókedv.
Pipi, beszéltük, hogy vágysz haza, a Hegyre, a múltba. Sajnos, ez mind lehetetlen, de egy csorba de burtával, egy pacallevessel szívesen megkínállak. Virtuálisan!
Egy kiló elõfõzött, felcsíkozott pacalt feltettem fõni 2,5 l vízben, hozzáadtam egy ...