Pacal zöldséges mártásban burgonyagombóccal
sponsored links
Hozzávalók
80 dkg fagyasztott, csíkozott pacal
1 nagy szál sárgarépa
1 szál zöldséggyökér
1 közepes hagyma
1 fej fokhagyma
2 babérlevél
10 db szemes bors
só
a zöldséges mártáshoz:
3 szál közepes sárgarépa
1 közepes zellergumó
6 dkg vaj
2 csapott evõkanál liszt
1 evõkanál mustár
1-2 dl tejszín
1 teáskanál õrölt pirospaprika
só
frissen õrölt bors
a burgonyagombóchoz:
3-4 közepes burgonya
2-4 evõkanálnyi fõzõlé
Kb. 30-40 dkg liszt (amennyit felvesz a burgonya)
só
tálaláshoz:
apróra vágott petrezselyemzöld
õrölt pirospaprika
A pacalt a zöldségekkel, a hagymákkal, a babérlevéllel, borssal, sóval kb. 2 liter vízben feltesszük fõni. Félig lefedve, közepes lángon puhára fõzzük kb. 2 - 2 és fél óra alatt. A mártáshoz a megtisztított sárgarépát, zellert vékony csíkokra vágjuk, és az olvasztott vajon enyhén megdinszteljük, ráhintjük a lisztet, felöntjük fehérborral és kb. 1,5-2 dl vízzel. Hozzáadjuk a fõtt pacalt, a mustárt és annyit öntünk hozzá a pacal fõzõlevébõl, amennyi ellepi. Megszórjuk pirospaprikával, és közepes lángon addig fõzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak (kb.10 perc). Végül hozzáadjuk a tejszínt, és néhány perc alatt összefõzzük. A burgonyagombóchoz a megtisztított burgonyát kockára vágjuk, és sós vízben puhára fõzzük. A megfõtt, leszûrt, langyosra hûlt burgonyát összetörjük, 2-4 evõkanálnyi fõzõlével elkeverjük, sózzuk, hozzáadunk annyi lisztet, amennyit felvesz. A jól gyúrható tésztából két ujjnyi vastagságú rudat sodrunk, 4-5 cm-es darabokra vágjuk, és gombócokat formázunk belõle. Forró sós vízben kifõzzük. A pacal zöldséges mártásába beletesszük a gombócokat, õrölt pirospaprikával és apróra vágott petrezselyemmel megszórva kínáljuk.
Tipp: a pacalt az étel elkészítése elõtti este is megfõzhetjük.
A recept a Kifõztük 2014. évi februári számában is megjelent.