Pacal zöldséges mártásban burgonyagombóccal

2014-03-14

sponsored links


 Hozzávalók

80 dkg fagyasztott, csíkozott pacal
1 nagy szál sárgarépa
1 szál zöldséggyökér
1 közepes hagyma
1 fej fokhagyma
2 babérlevél
10 db szemes bors

a zöldséges mártáshoz:

3 szál közepes sárgarépa
1 közepes zellergumó
6 dkg vaj
2 csapott evõkanál liszt
1 dl fehérbor
1 evõkanál mustár
1-2 dl tejszín
1 teáskanál õrölt pirospaprika
frissen õrölt bors


a burgonyagombóchoz:

3-4 közepes burgonya
2-4 evõkanálnyi fõzõlé
Kb. 30-40 dkg liszt (amennyit felvesz a burgonya)

tálaláshoz:
apróra vágott petrezselyemzöld

õrölt pirospaprika



A pacalt a zöldségekkel, a hagymákkal, a babérlevéllel, borssal, sóval kb. 2 litervízben feltesszük fõni. Félig lefedve, közepes lángon puhára fõzzük kb. 2 - 2 és fél óra alatt. A mártáshoz a megtisztított sárgarépát, zellert vékony csíkokra vágjuk, és az olvasztott vajon enyhén megdinszteljük, ráhintjük a lisztet, felöntjük fehérborral és kb. 1,5-2 dl vízzel. Hozzáadjuk a fõtt pacalt, a mustárt és annyit öntünk hozzá a pacal fõzõlevébõl, amennyi ellepi. Megszórjuk pirospaprikával, és közepes lángon addig fõzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak (kb.10 perc). Végül hozzáadjuk a tejszínt, és néhány perc alatt összefõzzük. A burgonyagombóchoz a megtisztított burgonyát kockára vágjuk, és sós vízben puhára fõzzük. A megfõtt, leszûrt, langyosra hûlt burgonyát összetörjük, 2-4 evõkanálnyi fõzõlével elkeverjük, sózzuk, hozzáadunk annyi lisztet, amennyit felvesz. A jól gyúrható tésztából két ujjnyi vastagságú rudat sodrunk, 4-5 cm-es darabokra vágjuk, és gombócokat formázunk belõle. Forró sós vízben kifõzzük.  A pacal zöldséges mártásába beletesszük a gombócokat, õrölt pirospaprikával és apróra vágott petrezselyemmel megszórva kínáljuk.

Tipp: a pacalt az étel elkészítése elõtti este is megfõzhetjük.

A recept  a Kifõztük 2014. évi februári számában is megjelent.



Folytats a blogon ... izeskalandok.blogspot.com/2014/03/pac...

sponsored links

Keres?s