Ostoros kalács
sponsored links
Pár hete TücsökBogárnál láttam nagyon szép ostoros kalácsot, õ juttatta eszembe ezt a kissé elfeledett receptet.
10-15 éve, de lehet több is, az Internet még csak kevesek számára volt elérhetõ, így a receptek kézzel írott formában, papíron terjedtek, és sok közülük igen szép karriert futott be.
Így jutottam én is pl. a Dunahullám, a Sajtos kifli és az ostoros kalács receptjéhez, melyeket azóta is õrzök.
Az utóbbi olyan népszerû volt akkoriban nálunk, hogy szinte hetente sütöttem, de aztán kiszerettem belõle, mert akárhogy próbálkoztam, a töltelék mindig kifolyt a sütés alatt.
Most azzal próbálkoztam, hogy nem lapos tepsibe tettem a kalácsot, hanem kalácssütõ formába.
Az eredmény így sem lett száz százalékos, viszont a sütés alatt kifolyt és karamellizálódott kakaós töltelék újra megszilárdult, mire a kalács langyosra hûlt. Így nem maradt a tepsi aljában a legfinomabb rész, hanem a tésztához tapadt és fogyaszthatóvá vált.
Hozzávalók 35 x 13 cm-es formához
A tésztához
500 g liszt
30 g élesztõ
330-350 ml tej
3 evõkanál cukor ...