OSTOROS KALÁCS
sponsored links
ostoros kalács |
Kakaós kalácsot szerettem volna sütni, de a gyerek kérte, hogy ne legyen túlzottan kakaós. Oké, akkor változik a terv, csak kicsit lesz kakaós, így született meg ez a kalács. Természetesen lehet sokkal több kakaóval is készíteni, de szerintem így is nagyon finom.
Az alap, a szokásos kalácsreceptem volt, csak még kevéske vaníliával felturbóztam.
Hozzávalók
kalácstészta
50 dkg liszt
2,5 dl tej
2,5 dkg élesztõ
5 e.k. cukor
1 csipet só
1 tojássárgája
1 t.k. vaníliakivonat
1 lime reszelt héja
1/2 narancs reszelt héja
10 dkg vaj
töltelék
3 dkg vaj
3 e.k. kakaó
3 e.k. porcukor
lekenés
1 tojásfehérje
picike tej
Elkészítés
A tejet langyosítsd meg, majd morzsold bele az élesztõt, adj hozzá 1 kanálka cukrot és hagyd nyugton a pulton, hogy életre keljen.
Egy tálba szitáld át a lisztet, 1 marékkal kevesebbet, hogy legyen mivel a tésztát alálisztezni majd.
Add a liszthez a cukrot, sót, héjakat, vaníliát, a szoba hõmérsékletû vajat, az 1 tojássáráját és a felfutott élesztõt.
Kezd el összedolgozni, majd borítsd lisztezett felületere és dagaszd rugalmas, fényes gombóccá, természetesen dagasztógéppel is megoldható. Én a kezecskéimmel küzdök.
A kidolgozott tésztát tedd vissza a tálba, nejlonozd le a tetejét és hagyd a pulton 2 órát pihenni, hogy a duplájára növekedhessen.
Az alaposan megdagadt tésztát borítsd enyhén lisztezett felületre, lazán dolgozd át, majd vágd 3 egyenlõ részre.
A tésztagombócokat egyenként nyújtsd ki téglalapokká.
Olvaszd meg a vajat.
Egy ecset segítségével kend le a tésztalapokat a vajjal, majd hintsd meg a porcukorral elkent kakaóval. Én 1-1 púpos evõkanálnyit tettem a lapokra.
Majd a hosszabbik felénél fogva szorosan tekerd fel.
Ezt a folyamatot mind a három tésztával csináld meg.
Végül kapsz 3 tekercset.
Mindegyiket sodort át, majd az egyik végénél fogd össze õket és fond össze.
A végeit nyomd össze és hajtsd vissza a fonat alá.
Egy koporsóformát vajazzál ki és ültesd bele a fonatot.
Takard le és legalább 35 percet pihentesd.
Közben melegítsd elõ a sütõt 180 fok légkeverésre.
A megkelt kalácsot kend le a tojásfehérjével és dugd a meleg sütõbe.
15-20 perc után, amikor már szépen pirosodik a kalács teteje, vedd vissza a sütõ hõmérsékletét 155-160 fokra, hagyd készre sülni.
Azért kell visszavenni a hõmérsékletet, mert különben megég a teteje és belül pedig nyers marad.
Nálam most 40 percig tartott a sütés. A régi sütõmben 35 perc elég volt neki. A tûpróba hasznos tud lenni.
Az elkészült kalácsot fordítsd ki a formából, majd kenegesd le a tetejét, kevéske tejjel, de elhagyható, mert nélküle is csodásan fénylik a kalács.
A képeken még langyos a kalács, kihûlés után szebben rajzolóik a mintázata.
ostoros kalács |
Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog
A Facebookon és Instagrammon is