Osterchüechli
sponsored links
Az Osterchüechli, vagyis a tejberizses, mandulás, kerek formában sütött sütemény hagyományos húsvéti édesség Svájcban. Már hetekkel az ünnep elõtt megjelenik a szupermarketekben, cukrászdákban, pékségekben, ma már a legtöbben vásárolják, nem otthon készítik. Kis egyszemélyes tortácskaként, vagy családi méretben is beszerezhetõ. Hogy miért pont ez a sütemény vált a húsvét egyik jelképévé, prózai okra vezetik vissza. Tél végén, tavasszal, a friss termények híján az emberek kénytelenek voltak a jól tárolható, száraz hozzávalókkal gazdálkodni. A környezõ országok konyháiban is találkozhatunk hasonló édességgel.
A töltelékbe rizs - ritkábban gríz - és darált mandula vagy mogyoró kerül. A tésztája általában valamilyen omlós tésztaféleség, de sok receptet olvastam, amiben egyszerûen csak készen vásárolt, friss leveles tésztát használnak.
Hozzávalók (egy 26 cm-es piteformához):
1 adag omlós tészta vagy leveles tészta*
2,5 dl tej
6 dkg rizs (ha van, használjunk rizottórizst)
1 rúd vanília
10 dkg darált mandula
1 teáskanál citromlé
1 dl tejszín ...