Orsó tészta tejszínes-sonkás gombával
sponsored links
Hihetetlen, de igaz, hogy a gombák a Föld legöregebb és fajtákban leggazdagabb növényei közé tartoznak. 50.000 különbözõ gombafajta létezik, de ebbõl csak 500 az ehetõ. Ez is elképesztõ mennyiség, ha belegondolok, hogy jó ha 2-3 fajtát eszünk, és nem sokkal többet ismerünk, vagy hallottunk róla. Az is érdekes, hogy nem zöldségfélék, olyan növény amelynek sem gyökere, sem levélzete nincs. Na de, hogy miért ezt nem részletezem, mert talán nem is érdekli az olvasómat. A lényeg, hogy sokan szeretjük, bár nehezen emészthetõek, ezért diétára vagy betegélelmezésre nem is ajánlott. a fogyasztása. A vadon termõ gombákról pedig azt jó tudni, hogy a természetben elõforduló mérgezõ anyagok raktározói (ólom, higany, környezetszennyezõ anyagok, radioaktiv sugárzás) és felhalmozói. Én a tenyésztett gombafajtákat szeretem pl. fehér és barna csiperke, tõkegomba, laskagomba. A vadon termõ gombák esetében nem bízok még abban sem ha egy árusnál ki van írva, hogy ellenõrzött.
Hozzávalók: 4 adag
50 dkg gomba, 20 dkg sonka, 25-30 dkg tészta, 2 dl tejszín, 1 vöröshagyma, 3-4 dkg liszt, bors, oregano (szurokfû ízlés szerint), só, 1-2 ek. olaj ...