Országok jellemzõ ételei....
sponsored links
LENGYELORSZÁG
Tormás marhasült
Az egyben hagyott felsált megsózzuk,forró zsírban átforgatjuk, majd karikákra vágott vöröshagymát melléhelyezve és kevés fehérbort aláöntve puhára pároljuk.Közben elkészítjük a tölteléket. A reszelt nyers és egyszer leforrázott tormát összekeverjük tejföllel, kevés morzsával, sóval és egy kávéskanál porcukorral.Amikor a hús megpuhult, akkor "felszúrjuk" és megtöltjük a tormakrémmel.Hústûvel összetûzzük és saját levében még kb. 15 percig pároljuk.Vajas fõtt zöldséggel tálaljuk.
LIECHTENSTEIN
Hercegi csuka
A csukát jól megmossuk, belsejét eltávolítjuk és megsózzuk. Kivajazott tûzálló edénybe helyezzük és forró olvasztott vajjal leöntjük. Elõmelegített sütõben majdnem puhára sütjük, majd meghintjük reszelt sajttal és egy pohár tejfölt öntünk alá. Addig sütjük, amíg a sajt egy kicsit meg nem pirul. Finomra vágott kapribogyóval meghintve, gombás burgonyával tálaljuk.
LUXEMBURG
Luxemburgi sertéssült
A jól kivert sertésszeleteket sózzuk, borsozzuk és forró vajban megfuttatjuk. Ezután egy tûzálló edénybe helyezzük és vastag almaszeletekkel befedjük, egy evõkanál porcukorral meghintjük. Kevés szegfûszeggel megszórjuk, majd a hússütõ vajjal áthúzzuk.Elõmelegített sütõben kb. 15 percig sütjük.Burgonyapürével tálaljuk.
MAGYARORSZÁG
Sertéspörkölt
A zsiradékban megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a 3x3 cm-es kockákra vágott sertéshúst. Néhány percig pároljuk, majd sóval ízesítjük és piros-paprikával meghintjük. Kevés vizet öntünk alá, és fedõ alatt majdnem puhára pároljuk.Hozzáadjuk a kockákra vágott paradicsomot és zöldpaprikát, kb. 15 perc alatt befejezzük a fõzést. Galuskával tálaljuk.
MÁLTA
Máltai halszelet
Vajon reszelt vöröshagymát fonnyasztunk, majd hozzáadjuk a kockákra vágott vegyeszöldséget, sót, törött borsot, reszelt citromhéjat és 1 dl vörösbort.Mikor a zöldség megpuhult, akkor elkeverjük 1 doboz paradicsompürével, babérlevéllel, 2 evõkanál tejföllel és mártás sûrûségûre hígítjuk.Ebben fõzzük ki a szálkátlanított és sózott halszeleteket. Tört burgonyával tálaljuk.
MONACO
Kapros rákos palacsinta
A szokásos módon palacsintákat sütünk és besamelt készítünk. Amikor kihûlt, akkor az apróra vágott rákkonzervvel és kaporral elkeverjük. Sóval ízesítjük.Megtöltjük a palacsintákat és kivajazott tûzálló tál aljára fektetjük. Tejföllel áthúzzuk, és elõmelegített sütõben jól átforrósítjuk.
Németország
Thüringiai májszeletek
A mustárral megkent sertésmájszeleteket vajban, finomra vágott hagymával együtt átsütjük. Mikor majdnem puha, akkor törött borssal, õrölt bazsalikommal és majoránnával ízesítjük. Kevés tejszínt öntünk alá és átforraljuk.Tálaláskor sózzuk és petrezselymes fõtt burgonyát adunk mellé.