Orosz scsi leves
sponsored links
Különleges helyet foglal el a jellegzetes orosz levesek sorában a több mint ezer éves múltú scsi. Annál inkább, mert valamikor minden zöldséges levest scsínek neveztek. Késõbb már egyértelmûen csak a káposztával készülõ leveseket nevezték így.
Igaz manapság is találkozhatunk csalánnal, sóskával, tarlórépával készülõ változataival. A scsi meghatározója volt, hogy elõször elkészítették aztán a kemencébe került a befejezéshez. Úgy tartották ez a nagyon fontos momentum - a scsi lelke.
A scsi talán megunhatatlanságának köszönheti töretlen és mai napig tartó népszerûségét. Szinte minden nap szívesen fogyasztható bármelyik évszakban.
Egyszerû étel mégis meglepi azt, aki elõször fogyasztja, így esett ez Alekszander Dümával is, aki az orosz scsi nagyszerû ízétõl való elragadtatásában magával vitte az eredeti receptet, és belevette a szakácskönyvébe is.
A scsit fõzik hús, hal gomba, vagy zöldség alaplé felhasználásával (semmiképpen sem leveskocka!), és tavasszal gyakran készítik sóskával, csalánnal, és spenóttal.
A kész levest szokás "fehéríteni" tejföllel, ami egyben savanyít is, vagy nagyon lágy jelleget ad a tejföl tejszín, 4: 1 arányú keveréke. A scsi készülhet nyers, vagy savanyú káposztából.
Scsi leves savanyú káposztából
4 adaghoz:
1 hagyma apróra vágva
2 evõkanál olaj
400-600g savanyú káposzta ...