Orosz halleves az UHA - „Уха”
sponsored links
Valamikor Oroszországban "uha" volt az elnevezése mindenféle fõzött ételnek, legyen az húsból, szárnyasokból, halból, de még az édes leveseket is így hívták. Abban az idõben még a krumplit is cukorral ették, amit manapság nehéz elképzelni.
Aztán valószínûleg a francia konyha hatására a húsból készült fõzeteket boullion-nak kezdték nevezni, és kizárólag a halból készülõ leveseknek maradt meg az "uha" név.
A legkülönbözõbb elkészítési módjai ismeretesek és igazából nem a levesek közé sorolják, hanem hal ételnek tartják.
A szerint válogatták ki a halfajtákat, hogy megfelelõ ízminõséget érjenek el vele. Az apróhalak a sügér, és a menyhal megadja a specifikus erejét, lelkét. A nemes halak, mint a maréna és a menyhal adja az "édességét" és az ízek ...