Orosz ebéd sok káposztával
sponsored links
Korábban már több szó esett arról a blogon, hogy mennyire szeretem az orosz konyhát, ennek ellenére ez idáig nem sok hagyományos étel elkészítésének álltam neki. Most kapóra jött egy lehetõség: a Miele fõzõiskolájában, a Kulináris praktikák rendezvénysorozat keretében többek között orosz fõzõkurzusok is indultak - az egyik elsõ programra beneveztem, és Mautner Zsófi új könyvének hatására tervbe vettem egy kubait is...
Nagyon változatos társaság verõdött össze aznap: én Hódos Hajnival, a "baltás démonnal" érkeztem, aki a Malackaraj után egy nagyon érdekes feladatnak vágott neki: Szabó Péter halséf könyvét fõzi végig, és receptrõl receptre mélyülõ kapcsolatának alakulását a hidegvérûekkel az Ocean Cowboy blogon publikálja heti két alkalommal. A kurzus során marhahússal kellett beérnie - de otthon úgyis úszik a halban.
A feladatok szétosztása közben kiderült, a hogy a csapatban van Vásárhelyi István, a Sörbúvár blog egyik szerzõje, és egy félig orosz fiatalember is, akitõl tésztagyúrás közben sok mindent megtudtunk a tradicionális orosz vendéglátásról. Becsületére legyen mondva: a legnehezebb fogást, a pelmenyit magára vállalta, és elmesélte, hogy egy orosz házigazda akkor büszke a feleségére, ha ez az elõételként felszolgált töltött tészta egészen apró, és egyenletes méretû (tehát nem ilyen, de nagyon finom volt).
A háziasszony-vizsga a második fogásnál, a borscsnál gyakorlatilag eldõl: aki ezt a két ételt nem tudja ...