Orosz céklaleves marhahúsgombócokkal
sponsored links
Végre itt a hideg, és a melengetõ, tartalmas levesek ideje. Ha egyszer kénytelen lennék állást foglalni, és kiválasztani a számomra legfontosabbat az ételtípusok közül, biztosan a levesre esne a választásom. Mindig van itthon legalább kétféle, mert minden este ezt vacsorázom, de az utóbbi hetekben új szokást vettem fel: reggelire is levest eszem, és minden korábbi megoldásnál jobbnak tûnik. Átmelegít, "felébreszti" a szervezetemet, valamelyest jóllakom tõle, de nem tompulok el és délig nem is leszek éhes. A mai recept egy "hamis" borscs: az elkészítés módja és az összetevõk ugyanazok, kivéve a marhalábszárt és a marhacsontot, ami lényegesen meghosszabbítja az elkészítési idõt. Ezek helyett használtam csontlevest és marhahúsgombócokat - nem állítom, hogy olyan, mint az eredeti, de nagyon finom, és (elsõsorban a cékla színe miatt) szép leves - szerintem...
Hozzávalók (6 személyre):
- 500 g cékla, vékony szeletekre vágva
- 2 fej hagyma, felkockázva
- 2 sárgarépa felkarikázva
- 1 petrezselyemgyökér felkarikázva
- 500 g reszelt fehérkáposzta
- 1 csomó zöldhagyma, felaprítva
- 1 csomó kapor, felaprítva
- 500 g darált marhahús
- 2 evõkanál zsemlemorzsa
- 1 evõkanál aprított petrezselyemzöld ...