Orgonaszirup készítése fõzés és tartósítószer nélkül

2014-04-24

sponsored links

Pár napja tettük fel az orgonaszörp receptünket. Nagyjából azzal egy idõben kezdtük el az orgonaszirup receptet is, ami annyiban különbözik a szörptõl, hogy alig tartalmaz hozzáadott vizet, így jóval sûrûbb, sziruposabb. Ennek okán színe sem emlékeztet az orgonáéra, pedig megpróbáltam egy kevéske citromsavat hozzáadni ehhez is, de teljesen hasztalan volt, így a hozzávalóknál is csak opcionálisan sorolom majd fel.

És hogy mire is jó az orgonaszirup? Hogy minek külön szörp, és minek külön szirup? Ezt még nem tudjuk, ez részünkrõl inkább egyfajta kísérlet. Egy biztos, ugyanannyi cukorhoz, mint a szörpnél négyszer annyi orgonavirág lett hozzáadva, ugyanis ebben a módszerben a cukor olvadásához szükséges folyadék a virágok szirmaiból származik (a végén egy kevés vizet azért kellett hozzáadni). Ennél fogva bár sokkal édesebb, de ízében is töményebb, így aki akarja, használhatja akár ezt is szörpnek, ugyanis sokkal kevesebb kell ugyanannyi vízhez, mint a múltkor ismertetett orgonaszörp esetében.

Ugyanakkor rendkívüli édessége miatt, akár teák ízesítésére, süteményekbe, vagy akár fagylaltra csorgatva is érdekes ízeket kölcsönözhet a dolgoknak. Természetesen ezt még nem tudjuk, mert nem próbáltuk ki, de egy frissítés keretein belül majd errõl is beszámolunk.

Az orgona nevének kanyargós története van. Latin neve (Syringa) a görög syrinx szóból ered, ami csövet, sípot jelent. A görög mitológia szerint Syrinx nimfa, Pán, a kecskelábú és kecskeszarvú pásztoristen elõl menekülve, ijedtében karcsú nádszállá változott. A rettegett hangú Pán (aki puszta hangjával egész hadseregeket volt képes vakrémületbe - pánikba - kergetni) ebbõl a nádszálból készítette közismert sípsorát. Fõleg a tavaszi nedvbõség idején hasonló sípokat lehet fabrikálni az orgona vesszõibõl is. Valószínûleg innen származik - némi áttételezéssel - a magyar orgona név, amely a templomi hangszer sípjaira utal.

A név elég lassan nyert polgárjogot, mert Diószegi Sámuel és Fazekas Mihály az 1807-ben megjelent Magyar Fûvészkönyben még lilának nevezte a mai orgonát - a francia elnevezése (lilas) után -, de ez a névhonosítás nem bizonyult eredményesnek. Bármilyen furcsa, az orgona hazánkban nem õshonos növény. Valószínûleg a Balkán-félszigetrõl származik, és onnan került Törökországba. Csak a 16. században figyeltek fel rá az ott járó kutatók; a szultán udvarából hozott orgona elõször 1589-ben virágzott Busbecq követ bécsi kertjében. Erõsen õrizhették a szép virágú cserjét, mert csak sokára vált ismertté. Igazi "virágkorát" a biedermeier korban élte, amikor számos faja, fajtája és kultúrváltozata egy kertbõl se hiányozhatott. Mostanában, amikor hajlamosak vagyunk a régi divatok felelevenítésére, talán az orgona iránti nosztalgiánk is felébred.

Hozzávalók az orgonasziruphoz:
- 1 kg kristálycukor
- 4 nagy szatyor orgona lecsipegetett virágjai
- egy citrom leve, vagy egy fél mokkáskanál citromsav (opcionális)
- csapvíz

Orgonaszirup elkészítése:
Nem fogjuk fõzni, mert ez hidegen készül. Ennél a receptnél a kristálycukornak azt a tulajdonságát fogjuk kiaknázni, hogy elszívja környezetétõl a vizet. Nem kell mást tenni, mint fogni egy 1.7 literes befõttes üveget, szórni az aljára egy kis cukrot, majd egy sor orgonavirágot, egy sor cukrot, egy sor orgonavirágot, és megint egy sor cukrot. Ezt mindaddig ismételgessük, míg el nem fogy a cukor. Az orgonavirágból elsõ nekifutásra nem fog mind beleférni az üvegbe, így a betakarítást is érdemesebb több fázisban csinálni. :-) Elsõre nagyjából egy szatyornyi orgona lecsipegetett virágjai férnek el egy kiló cukorral együtt az üvegben. 

Ha megvagyunk a rétegzéssel, akkor nincs más dolgunk, mint lezárni az üveget a kupakjával, és nem túl fényes, de meleg helyre tenni az üveget. Egy-két nap elteltével a cukor elkezd vizesedni, az orgonavirágok pedig elszürkülnek, majd megbarnulnak. Eközben a térfogat is csökken, így lehet még virágot tuszkolni az üvegbe, majd egy átkevergetés után ismét lezárni pár napra. Ezt addig csináljuk, míg el nem olvad az összes cukor.

Ha nem volt elég nedves a virág, mert mondjuk napok óta nagyon száraz az idõ kint, vagy csak nincs elég meleg a szobában, akkor elõfordulhat, hogy egy deci víz hozzáadásával fel kell gyorsítani a folyamatot. Mi legalábbis ezt tettük, ha akarunk bele tenni, akkor ebben a vízben feloldhatjuk a citromsavat is, így egyben az is belekerül. Nagyjából tíz-tizenegy nap után már az utolsó adag hozzáadott virág is teljesen barna volt, és szépen folydogált az üvegben a szirup. Ekkor úgy döntöttem, hogy készen van, lehet leszûrni. Ehhez egy apró lyukú szûrõ kell, amin szépen át kell szûrni az egészet. A virágmaradványokat jól nyomkodjuk ki, hogy a lehetõ legtöbb szirupot kinyerjük belõle. A teljesen kinyomkodott virágokra öntöttünk három deci vizet, és abban is jól kinyomkodtuk, így még kaptunk egy lazább szirupot is.



Mivel nekünk még volt kristályos állapotban cukor a sûrû szirup alján, betettük a mikróba, és fellangyosítottuk - nem forraltuk! -, majd a virágmaradványok alatt lévõ lazább szirupból folyamatos kevergetés mellett annyit öntöttünk hozzá, hogy pont felolvadjon a még kristályos állapotban lévõ cukor. Így a végére nagyjából nyolc decinyi jó sûrû, ragacsos szirupunk lett, amit palackokba töltöttünk, és betettünk a spájzba. Nem kell bele semmiféle tartósítószer, mert annyi cukor van benne, hogy abban semmilyen mikroba nem képes elszaporodni.

Mindenkinek kellemes idõtöltést az orgonasziruphoz... :-)

Folytats a blogon ... eztfaldfel.blogspot.com/2014/04/orgon...

sponsored links

Keres?s