Orgona torta ? Ehetõ virágok
sponsored links
Orgona projekt 2. rész
Nehéz elkezdeni mit írjak errõl a tortáról. Közel egy éve vártam arra, hogy virágos recepteket próbáljak ki témában megvásárolt szakirodalomból vagy onnan ihletet merítve a saját elképzelésem alapján. Ez a recept is így született. Viszont rá kellett jönnöm, hogy bármennyire is varázslatos a virágok illata, nem minden esetben olyan intenzív aromája mint amilyenre az illatuk alapján számítunk. Bár szeretem a fûszeres ízeket, de tavalyi hongkongi teakóstolás tanított meg arra, hogy nem mindennek kell, hogy elképesztõen erõs aromás íze legyen, ahhoz, hogy jó, és élvezetes legyen. Be kell vallanom, hogy egy vakteszten meg nem mondanám, hogy ez a süti orgonás, vagy azt, hogy pont az orgona aromáit érzem. Sõt több helyrõl jött a kérdés, hogy vajon milyen íze van az orgonának? Na igen. Ugyanakkor mégis annyira mutatós és (számunkra) különlegesen finom ízû lett ez a torta, hogy felteszem úgy, ahogy készítettem. Bár nagyon ajánlom az orgonát, élvezetm minden pillanatát a kísérletezésnek, de ezek alapján azt (is) gondolom, hogy orgona nélkül borítékolható a siker.
Nehézségi fok: közepesen egyszerû
Elkészítési idõ: kb. 40-60 perc és egy óra sütés, majd 20 perc pihentetés
Mennyiség: egy kis 20 centi átmérõjû torta
Hozzávalók a krémhez:
? 250g natúr krémsajt
? 250g mascarpone
? 150g porcukor
? 2 evõkanál tej
? 1 teáskanál vanília kivonat
? Kb. 10g orgonavirág, fele egészben, fele apróra vágva
Hozzávalók a tésztához:
? 370g kristálycukor (vagy k. 250g cukor és 120g orgonás cukor)
? 225g vaj (szobahõmérsékleten)
? 6 tojás (M-es méret)
? 450g liszt
? 1 teáskanál szódabikarbóna
? 250ml natúr joghurt (lehetõleg sûrû, görög jellegû)
? 1 teáskanál vanília kivonat
? Egy-két csipet só
? 1 lime leve és reszelt héja
? 3 evõkanál orgona tea* (elhagyható)
? 20g orgonavirág, fele egészben, fele apróra vágva* + 1-2 evõkanálnyi a díszítéshez
1. lépés (krém)
Egy tálban robotgéppel (vagy kézi habverõvel) keverjük ki a krémsajtot és a mascarponet, az összes hozzávalóval együtt, még homogén enyhén habos állaga nem lesz. Ez kb. 3-4 perc. Ne keverjük túl, mert összeeshet. Tegyük a hûtõbe.
2. lépés
A tésztához robotgéppel a puha vajat keverjük habosra a cukorral, kb. 5 perc alatt, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat. Minden tojás után kb. egy percig keverjük, még teljesen homogén állaga nem lesz. Ezt követõen adjuk hozzá a következõ tojást.
3. lépés
A lisztet szitáljuk át legalább egyszer a szódabikarbónával együtt, és adjuk hozzá a sót. Ennek, majd a joghurtnak a harmadát adjuk a cukros, vajas tojáshoz és keverjük homogénné, majd így tovább még az összes liszt és joghurt el nem fogy. Ezt követõen adjuk hozzá a vanília kivonatot, az orgonás teát, és a lime levét és héját. Keverjük homogénné a virágokkal együtt.
4. lépés
A tésztát átöntjük két 20 centis tortaformába és 170 fokon kb. 50 percig sütjük. Tûpróbával ellenõrizzük.
5. lépés
A tortalapokat hagyjuk kihûlni teljesen, majd megkenjük az egyik tetejét vastagon a krémmel, rátesszük a másikat és annak a tetejét is megkenjük. Ha marad krém, elkenjük a torta oldalán. Fontos, hogy a tésztalapok kihûljenek, különben elolvad a krém. Néhány orgona virággal díszítjük.
Megjegyzések:
? Az orgona tea elhagyható, de kb. egy púpos evõkanál virághoz egy deci vizet forralunk, majd 2-4 órán át ázni hagyjuk.
? Az orgona virág egy részét apróra vágjuk ahogy a bazsalikomot vagy egyéb fûszernövényt. Így elvileg jobban kiengedi az aromáit.
? A krémet elõzõ este is elkészíthetjük, sõt ez talán még használ is, hogy az ízek összeérjenek. A nyers tésztát is tárolhatjuk egy éjszakát a hûtõben.
? Miche Bacher, Cooking with Flowers címû könyve alapján