Oreós-szedres pohárkrém.
sponsored links
Vasárnap délutáni desszertnek egy igen egyszerû pohárkrémet készítettem, mely az egyszerûsége ellenére nagyon finom. A mascarponés-joghurtos krémhez apróra tört Oreo kekszet kevertem, majd a tetejére karamellizált szedret kanalaztam. Ezután betettem a hûtõbe, hogy kellõen lehûljön, és az ízek jól összeérjenek. A délutáni nagy melegben pedig igencsak jólesik majd elkanalazgatni.
Hozzávalók:
25 dkg mascarpone
2 db citromos Danone joghurt (2x125 gramm-os)
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
10-12 db Oreo keksz
2 dl Hulala (v. habtejszín +habfix)
A mascarponéhoz adjuk hozzá a joghurtot, a porcukrot, a vaníliás cukrot, és keverjük simára.
A kekszet tegyük bele egy zacskóba, és a sodrófával ütögetve törjük apróra, majd adjuk hozzá a mascarponekrémhez, és keverjük össze.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük (forgassuk) össze a kekszes-krémmel.
Ezután kanalazzuk bele ízlés szerinti méretû poharakba, majd tegyük be a hûtõbe, míg elõkészítjük a szedret.
Szeder hozzávalói:
20 dkg szeder
2-3 ek barna cukor
1 cs vaníliás cukor
õrölt fahéj (ízlés szerint)
Tegyük egy tányérba az elõzõleg folyó víz alatt megmosott, és alaposan lecsepegtetett szedret, majd szórjuk meg a barna cukorral, a vaníliás cukorral, és ízlés szerint õrölt fahéjjal.
Ezután tegyük be a mikróba, és pár perc alatt karamellizáljuk meg, majd hûtsük ki teljesen. (közben egyszer óvatosan keverjük át, és arra figyeljünk, nehogy túlkaramellizáljuk, mert különben a szeder szemek szétesnek)
Amikor a szeder már teljesen kihûlt, vegyük ki a pohárkrémet a hûtõbõl, kanalazzuk rá a karamellizált szedret, majd tegyük vissza a hûtõbe, hogy kellõen lehûljön.
Tálalás elõtt pár perccel vegyük ki a pohárkrémet, hogy ne legyen túl hideg, majd úgy kínáljuk.