Oreo torta

2014-06-22

sponsored links

Oreo torta

Ez a keksz igazán felkapott, bár megvallom nem tudom mi az oka. Lényegében olyan, mint a pilóta keksz, csak kisebb. Holland kakaós kekszek betöltve vaníliás krémmel.

Amilyen kicsi és jellegtelen, annyira drága.

?Igazi? Oreo kekszet nem is kaptam sehol, csak ?utánzatot?. Ennek Neo a neve és a Lidlben kapni. 25 db van benne, ötösével csomagolva. Mindattól függetlenül, hogy igazából jellegtelen az ízvilága, eteti magát.

Húgom ballagása volt most június 21.-én. Õ kért ilyen tortát. Nagyon tetszett az ötlet, csak éppen normális receptet nem lehet hozzá találni.

Annak idején gyártottam már itthon ilyen kekszet, de a krémje nem igazán jött be, merthogy vajas. Féltem tõle, milyen krémmel tudom azt a vaníliakrémet reprodukálni.

Oreo keksz házilagOreo keksz házilag

Na aztán megszületett az ötlet. A torta maga olyan lesz belülrõl, mintha a kekszet tükrözné. Két kakaós piskóta, középen fehér.

A kakaós piskóták kivitelezése nem volt macerás, a fehéren gondolkodtam picit, a krémen pedig egyenesen sokat, de végül nagyon egyszerûen kiviteleztem az egészet.

Mikre van szükséged egy 22 cm átmérõjû, 15 cm magas tortához? Íme:

Kakaós piskóták:

6 tojás

300 gr + 120 gr cukor526 g liszt (egy része legyen kakaó, mondjuk 6 evõkanálnyit cseréljünk HOLLAND!!! kakaóra)

2,5 dl tej

2,5 dl olaj

1 1/2 csomag sütõpor

fekete ételfesték (nálam növényi szén por)

Vajas piskóta:

22,5 dkg szobahõmérsékletû vaj

22,5 dkg finomliszt

22,5 dkg porcukor

1 tk sütõpor

4 tojás

1 citrom reszelt héja

5-10 db Oreo keksz negyedelve

Krém:

25 dkg mascarpone vagy házi krémsajt

3-4 dl habtejszín

1 teáskanálnyi vanília aroma (nálam vanília szirup)

200 gr porcuko

Díszítés:

10 db Oreo keksz összetörve

felezett Oreo kekszek (amennyit gondolsz)20 dkg étcsoki

kb. 1 dl tejszín

1 teáskanál vaj

Elõkészítünk két db. 22 cm-es tortakarikát, az aljukat fedjük csak sütõpapírral.

Elkészítjük a kakaós piskótát az itt leírtak szerint. Annyi különbséggel, vagy inkább plusszal, hogy ha kész a massza, a legvégén beleforgatjuk a színezõt, hogy még mélyebb színe legyen.

Az elkészült masszát félbe vesszük és a két formában egyenlõen elosztjuk. 180 fokra elõmelegített sütõben 40-45 perc alatt készre sütjük, majd kihûtjük.

A vajas piskótát is elkészítjük az itt leírtak szerint. Ennél is van plusz, ha kész a massza, beleforgatjuk a negyedelt kekszeket.

Ezt nem osztjuk el kettõbe, hanem egy 22 cm-es formában sütjük meg 180 fokra elõmelegített sütõben 35-40 perc alatt.

Aztán ezt is kihûtjük.

Készül a krém közben.

A mascarponet hagyjuk szobahõmérsékletûre melegedni.

Aztán habosítjuk pár percig, majd hozzákeverjük a porcukrot, aromát.

A tejszínt habbá verjük (ha szeretnénk tutira menni tartás szempontjából 1, másfél csomag habfixálót is keverhetünk a krémhez), majd a habot összeforgatjuk a mascarpones alappal.

Ezzel lesznek összetapasztva a piskóták és ezzel lesz körbekenve, díszítve.

Higgyétek el, pont elég lesz a krém, nem lesz zavaró, hogy sok a piskóta!

Elkészítjük a ganache-t is, amit aztán majd lefolyatunk az oldalán, had hûljön.

A csokit összetördeljük egy tálba. A tejszínt felforraljuk, majd leöntjük vele a csokit. Egynemûvé keverjük, teljesen oldódjon fel a csoki. Közben sûrûsödik, fényesedik.

Aztán elkeverjük benne a vajat és félretesszük.

Ha kihûltek a piskóták felépítjük a tortát.

A kakaós piskóták tetejét egyenesre vágjuk.

Az egyik kakaós piskóta kerül alulra.

Megkenjük egy kevés krémmel, rátesszük a kihûlt vajas piskótát.Ezt is megkenjük krémmel, majd rá az utolsó kakaós. Jó magas lesz.

Körbe kenjük krémmel, aztán panírozhatjuk az alját kekszmorzsával.

Hagyjuk hûtõben hûlni kicsit.

Jöhet a ganache (vagy csokikrém). Egy evõkanállal (ha már nem meleg, de még folyós) teszünk a torta tetejére és kicsit megtoljuk a széle felé, hogy elkezdjen csurogni.

Az egész torta tetején körbe ezt csináljuk.

Középre szórjuk a maradék morzsát, majd a maradék krémbõl, nyitott csillag csõvel ellátott habzsákból halmocskákat nyomunk, hogy fedje a csoki és a morzsa közti placcot.

Ezekre a rózsákra teszünk egy-egy félbevágott kekszet.

Aztán tegyük hûtõbe, had dermedjen.

Oreo tortaOreo torta

Nem tudtam milyen lesz. Belakott a család a több fogásos ebéden, amikor felcsillant a szemem, hogy végre kihozhatom a hûtõbõl a tortát. Mindenki hüledezett, hogy nem fél beléjük semmi.

Persze. :)

Felvágtam és csak fogyott és fogyott és fogyott. :D

Elfogyott a 3/4-e, pedig nem volt kis torta a maga 22 cm átmérõjével és 15(!) cm magasságával. :)

2 teljes napot állta  torta a hûtõben. A piskóták könnyedek és brutálisan puhák voltak, a krém nagyon passzolt az egészhez és bár nem igazán csípjük a mascarpone-t, azt hiszem ez tökéletes választás volt a vajkrém helyett!

A kekszek a piskótában és a tortán is átpuhultak. Megtartották jellegtelenségüket. :P

Oreo torta szeletOreo torta szelet

Ha szereted az Oreo kekszet, azért próbáld ki ezt a tortát, ha nem szereted, akkor meg azért, mert ez a torta nem jellegtelen! :)

Próbáljátok ki! :)

Ha szeretnél még több tortát látni, ötletet meríteni, vagy csak egy jó kis közösség tagja lenni, csatlakozz hozzám a Facebookon is! :)

Névtelen


Folytats a blogon ... nassolonaplopo.cafeblog.hu/2014/06/22...

sponsored links

Keres?s