Oreo-torta
sponsored links
HozzĂĄvalĂłk (18 cm-s tortaformĂĄhoz):
TĂ©szta:
10 dkg liszt
2 dkg holland kakĂłpor
1 tk sĂŒtĂ”por
3 dkg puha vaj
3 tojĂĄs
10 dkg porcukor
6 db oreo keksz összetörve
Krém:
25 dkg mascarpone
4 dl hĂ»tött tejszĂn (minimum 30% zsĂrtartalmĂș)
10 dkg porcukor
1 tk vanĂliaesszencia vagy 1 vanĂlia kikapart magja
30 g zselatin fix (måsfél csomag)
12 db oreo öszetörve (apróbb darabokra)
A dĂszĂtĂ©shez:
10 dkg Ă©tcsoki
1 tk Ă©tolaj
6 db oreo (5 db félbe vågva)
A sĂŒtĂ”t elĂ”melegĂtem 170 fokra.
A tortaforma aljĂĄt kibĂ©lelem sĂŒtĂ”papĂrral, fĂ©lreteszem.
A lisztet, kakaĂłt, sĂŒtĂ”port összeszitĂĄlom, szintĂ©n fĂ©lreteszem.
A tojĂĄst kettĂ©vĂĄlasztom. A fehĂ©rjĂ©t elkezdem felverni, majd ha mĂĄr fehĂ©redik, kanalankĂ©nt adagolom hozzĂĄ a porcukrot. Nem kell kemĂ©nyedĂ©sig verni a habot, ha tömör, masszĂv a hab, mĂĄr jĂł is.
A sĂĄrgĂĄkat egy mĂĄsik tĂĄlban kissĂ© felverem. Itt Ă©n csaltam kicsit, 1-2 ek a fehĂ©rjehabbĂłl kerĂŒlt hozzĂĄ, hogy kissĂ© fellazĂtva a sĂĄrgĂĄjĂĄt hamarabb jussak eredmĂ©nyre. Ha halvĂĄnyul a szĂne, mĂĄr jĂł is, jöhet bele a puha vaj.
Ha idåig eljutottam, nincs mås håtra, mint a két tojåsos masszåt óvatosan összekeverni, illetve a lisztes elegyet is hozzåadni. Itt mår csak kézi habverÔt hasznåltam, hogy nagyon ne gyötörjem meg a habot.
Massza ment az elĂ”kĂ©szĂtett tortaformĂĄba, Ă©s 25 percig a sĂŒtĂ”be. A 25 perc elteltĂ©vel a sĂŒtĂ”t lekapcsoltam, sĂŒtĂ”ajtĂłt rĂ©snyire nyitottam, Ă©s cca. 10 perc mĂșlva vettem csak ki a kĂ©sz tĂ©sztĂĄt, Ăgy nem esett össze a piskĂłtĂĄm.
A tĂ©sztĂĄt akĂĄr egy nappal korĂĄbban is el lehet kĂ©szĂteni, lĂ©nyeg, hogy mire betöltenĂ©nk, teljesen legyen kihĂ»tve.
A krĂ©mben a legbonyolultabb a kekszek összetördelĂ©se, ezt Ă©n kiszerveztem rombolĂł hajlamĂș csalĂĄdtagjaimnak :)
A mascarponĂ©t, tejszĂnt kiveszem a hĂ»tĂ”bĂ”l, Ă©s a cukorral, vanĂliĂĄval egyĂŒtt habverĂ”vel felverem. Ha lĂĄgy ugyan, de mĂĄr hab alakot öltött, hozzĂĄadom a zselatinfixet, Ă©s masszĂv habbĂĄ dolgozom. HozzĂĄkeverem az elĂ”zĂ”leg összetört kekszeket, Ă©s kĂ©sz is a krĂ©m.
Fogom a piskĂłtĂĄt, kettĂ©vĂĄgom. Az alsĂł lapra kerĂŒl a krĂ©m fele, rĂĄ a felsĂ” lap, Ă©s a tetejĂ©re, oldalĂĄra elosztva a krĂ©m mĂĄsik fele.
Legalåbb egy óråra hûtÔbe teszem a betöltött tortåt.
A dĂszĂtĂ©shez a csokit az Ă©tolajjal gĂ”z felett felolvasztom, majd nem tĂșl forrĂłn (Ă©n levettem, alighogy felolvadt az utolsĂł kis darab) a tortĂĄra öntöm.
ElĂ”ször a szĂ©lĂ©n körbe öntök kis csokit, majd a maradĂ©kot közĂ©pre csorgatom, Ăłvatosan, hogy ne folyjon tĂșlsĂĄgosan sok a szĂ©lek felĂ©. MielĂ”tt megszilĂĄrdulna a csoki, feldĂszĂtem a kekszdarabokkal (legalĂĄbbis Ăgy van Ă©rtelme csinĂĄlni, nem Ășgy mint Ă©n, aki nagy okosan elĂ”ször csak a kekszeket szĂĄnta rĂĄ, majd addig nĂ©zte a tortĂĄt, hogy hiĂĄnyzik rĂłla valami, hogy mĂĄsnap, közvetlenĂŒl az ajĂĄndĂ©kozĂĄs elĂ”tt csorgatta rĂĄ nagy hirtelen a csokit...kerĂŒlgetve az elĂ”zĂ” nap odaszerkesztett kekszeket... no comment, de sebaj, a mĂĄsodik szebb lesz, vagy legalĂĄbbis ĂĄtgondoltabb :))