Oreo-torta

2017-11-13

sponsored links


HozzĂĄvalĂłk (18 cm-s tortaformĂĄhoz):

TĂ©szta:
10 dkg liszt
2 dkg holland kakĂłpor
1 tk sĂŒtĂ”por
3 dkg puha vaj
3 tojĂĄs
10 dkg porcukor
6 db oreo keksz összetörve

Krém:
25 dkg mascarpone
4 dl hĂ»tött tejszĂ­n (minimum 30% zsĂ­rtartalmĂș)
10 dkg porcukor
1 tk vanĂ­liaesszencia vagy 1 vanĂ­lia kikapart magja
30 g zselatin fix (måsfél csomag)
12 db oreo öszetörve (apróbb darabokra)

A díszítéshez:
10 dkg Ă©tcsoki
1 tk Ă©tolaj
6 db oreo (5 db félbe vågva)


A sĂŒtĂ”t elĂ”melegĂ­tem 170 fokra.
A tortaforma aljĂĄt kibĂ©lelem sĂŒtĂ”papĂ­rral, fĂ©lreteszem.
A lisztet, kakaĂłt, sĂŒtĂ”port összeszitĂĄlom, szintĂ©n fĂ©lreteszem.
A tojåst kettévålasztom. A fehérjét elkezdem felverni, majd ha mår fehéredik, kanalanként adagolom hozzå a porcukrot. Nem kell keményedésig verni a habot, ha tömör, masszív a hab, mår jó is.
A sĂĄrgĂĄkat egy mĂĄsik tĂĄlban kissĂ© felverem. Itt Ă©n csaltam kicsit, 1-2 ek a fehĂ©rjehabbĂłl kerĂŒlt hozzĂĄ, hogy kissĂ© fellazĂ­tva a sĂĄrgĂĄjĂĄt hamarabb jussak eredmĂ©nyre. Ha halvĂĄnyul a szĂ­ne, mĂĄr jĂł is, jöhet bele a puha vaj.
Ha idåig eljutottam, nincs mås håtra, mint a két tojåsos masszåt óvatosan összekeverni, illetve a lisztes elegyet is hozzåadni. Itt mår csak kézi habverÔt hasznåltam, hogy nagyon ne gyötörjem meg a habot.
Massza ment az elĂ”kĂ©szĂ­tett tortaformĂĄba, Ă©s 25 percig a sĂŒtĂ”be. A 25 perc elteltĂ©vel a sĂŒtĂ”t lekapcsoltam, sĂŒtĂ”ajtĂłt rĂ©snyire nyitottam, Ă©s cca. 10 perc mĂșlva vettem csak ki a kĂ©sz tĂ©sztĂĄt, Ă­gy nem esett össze a piskĂłtĂĄm.

A tésztåt akår egy nappal koråbban is el lehet készíteni, lényeg, hogy mire betöltenénk, teljesen legyen kihûtve.

A krĂ©mben a legbonyolultabb a kekszek összetördelĂ©se, ezt Ă©n kiszerveztem rombolĂł hajlamĂș csalĂĄdtagjaimnak :)
A mascarponĂ©t, tejszĂ­nt kiveszem a hĂ»tĂ”bĂ”l, Ă©s a cukorral, vanĂ­liĂĄval egyĂŒtt habverĂ”vel felverem. Ha lĂĄgy ugyan, de mĂĄr hab alakot öltött, hozzĂĄadom a zselatinfixet, Ă©s masszĂ­v habbĂĄ dolgozom. HozzĂĄkeverem az elĂ”zĂ”leg összetört kekszeket, Ă©s kĂ©sz is a krĂ©m.
Fogom a piskĂłtĂĄt, kettĂ©vĂĄgom. Az alsĂł lapra kerĂŒl a krĂ©m fele, rĂĄ a felsĂ” lap, Ă©s a tetejĂ©re, oldalĂĄra elosztva a krĂ©m mĂĄsik fele.
Legalåbb egy óråra hûtÔbe teszem a betöltött tortåt.


A dĂ­szĂ­tĂ©shez a csokit az Ă©tolajjal gĂ”z felett felolvasztom, majd nem tĂșl forrĂłn (Ă©n levettem, alighogy felolvadt az utolsĂł kis darab) a tortĂĄra öntöm.
ElĂ”ször a szĂ©lĂ©n körbe öntök kis csokit, majd a maradĂ©kot közĂ©pre csorgatom, Ăłvatosan, hogy ne folyjon tĂșlsĂĄgosan sok a szĂ©lek felĂ©. MielĂ”tt megszilĂĄrdulna a csoki, feldĂ­szĂ­tem a kekszdarabokkal (legalĂĄbbis Ă­gy van Ă©rtelme csinĂĄlni, nem Ășgy mint Ă©n, aki nagy okosan elĂ”ször csak a kekszeket szĂĄnta rĂĄ, majd addig nĂ©zte a tortĂĄt, hogy hiĂĄnyzik rĂłla valami, hogy mĂĄsnap, közvetlenĂŒl az ajĂĄndĂ©kozĂĄs elĂ”tt csorgatta rĂĄ nagy hirtelen a csokit...kerĂŒlgetve az elĂ”zĂ” nap odaszerkesztett kekszeket... no comment, de sebaj, a mĂĄsodik szebb lesz, vagy legalĂĄbbis ĂĄtgondoltabb :))


Folytatás a blogon ... konyha-sziget.blogspot.com/2017/11/or...

sponsored links

Keres?s