Ordás béles

2012-09-03

sponsored links


Néhány héttel ezelõtt a makói piacon nyílt egy sajtüzlet, ha jól tudom vásárhelyiek kínálják a termékeiket. Tehéntejes sajtokat, házitejet, túrót, tejfölt és ordát is lehet vásárolni náluk. Juhorda eddig is kapható volt idõnként a tejpiacon, de tehénordával még nem találkoztam.
Tegnap vettem belõle egy kilót és azonnal eszembe jutott anyósom túrós bélese, amit régebben viszonylag gyakran sütött. Õ általában egy tartalmasabb leves mellé kínálta másodikként, de annyira finom sütemény, hogy önálló édességként is megállja a helyét.
Ha valaki nem tudná, mi az orda: A sajtgyártásból visszamaradó savó még sok ásványi anyagot, tejcukrot, albuminfehérjét és zsírt tartalmaz. Ha a savót természetes úton megsavanyítják (vagy ecetsavat adnak hozzá), majd 70-90 °C-ra felmelegítik, akkor a savóban maradt fehérjék (laktalbumin) pelyhes csapadék formájában kicsapódnak. Ez a zsendice. A zsendicét sajtruhán átszûrve, 12 órás csurgatás után kapják meg az ordát (albumin savósajt). A friss sajtok közé tartozik. (forrás wikipedia)
Alig vártam, hogy itthon megkóstolhassam, egészen lágy, krémes volt az orda, nagyon tetszett.
A receptet persze nem találtam, pedig tudom, hogy a piroskockás füzetembe írtam be tizenévvel ezelõtt, de anyósomtól szerencsére telefonos segítséget kaptam. A receptje szerint 30 dkg lisztbõl készül hozzá a tészta és 75 dkg túróból a töltelék, de nekem egy kiló ordám volt, így kicsit változtattam a recepten, de a Mama elégedett volt vele így is...

Hozzávalók:

  • 40 dkg finomliszt ...

Folytats a blogon ... limarapeksege.blogspot.com/2012/09/or...

sponsored links

Keres?s