Ordás bukta
sponsored links
Hozzávalók 20 db-hoz: 50 dkg liszt, 2,5 dl tej, 1 tojás + 1 tojás sárgája, 2-3 evõkanál cukor, 0,5 dl olaj, 1 teáskanál reszelt citromhéj, csipetnyi só, 1 vaníliás cukor, 2,5 dkg élesztõ; a töltelékhez: 50 dkg orda, 3-4 evõkanál cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 tojás, 1 csokor zöld kapor; a tetejére: 1 tojás sárgája, porcukor
Elkészítése: A lisztet dagasztótálba szitáljuk, közepébe mélyedét csinálunk, beleöntjük a langyos tejet és szétmorzsoljuk benne az élesztõt, majd hagyjuk felfutni. Mikor felfutott, hozzáadjuk a kétféle cukrot, a tojásokat, a citromhéjat, a sót, az olajat és addig dagasztjuk, míg hólyagos nem lesz. Konyhatörlõvel letakarjuk és 40 percig kelni hagyjuk. Eközben a töltelékhez az ordát villával összetörjük, hozzáadjuk a kétféle cukrot, a tojások sárgáját, a megmosott és összevágott kaprot és összekavarjuk. A tojásfehérjét felverjük és könnyedén beleforgatjuk a töltelékbe. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk és 10x10 cm -es négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepére egy-egy teáskanál tölteléket teszünk, a tészta ellentétes sarkait középen összefogjuk és sütõpapírral bélelt tepsibe tesszük. Letakarjuk és 20 percig pihenni hagyjuk, majd 1 evõkanál vízzel elkevert tojássárgájával lekenjük és elõmelegített sütõben, 180 fokon, 15-20 perc alatt megsütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.