ORDÁS PALACSINTA PARADICSOMLEKVÁRRAL
sponsored links
Palacsintát sütöttem a klasszikus módon 2 egész tojásból, csipet sóból, fél liter tejbõl, kanál olajból és annyi lisztbõl, amennyibõl a massza tökéletes vastagságú lett. Se nem híg, se nem sûrû. Sütés elõtt hûtõben pihentettem a palacsintatésztát legalább egy órát.
Az ordát a juhnyáj tulajdonosának a feleségétõl, a csobánnétól kaptam a hétvégén, amikor náluk jártunk, akkor fõzte hatalmas üstben az udvar közepén. Hosszú, nagy fakanállal keverte a gõzölgõ savót, mintha a pokolban jártunk volna, pára csapott ki belõle, a körülötte csipegetõ tyúkok hangos kárálással kapirgáltak mellette. Miután befejezte az ordával való munkát minket is asztal köré terelt. Mindenkinek azt kívánom, legalább egyszer az életben legyen alkalma egy ilyen uzsonnához: friss, édes telemea (másképp feta), friss juhsajt, arasznyi vastag füstölt szalonna és a kertbõl frissen szedett hatalmas paradicsom, roppanós zöldpaprika. S mind ehhez rézüstben fõtt szilvapálinka s savanykás, könnyed asztali bor.
Mindez a szõlõlugas alatt...
Otthon az ordát, lehetett úgy bõ fél kiló, összekevertem 10 dkg ...