Ordaleves

2012-08-02

sponsored links


Tavasszal, friss juhtej idején szokták fõzni a Torockói asszonyok. Korán reggel mentek ki a mezõre dolgozni, így hamar elkészülõ ételeket, levest készítettek, amit magukkal vihettek. Tápláló és a friss kapor miatt frissítõ ízû volt, ami jól jött az elfáradt embereknek.


recept  Hantz Lám Irén: A torockói konyha, ízek, szokások címû könyvébõl

Hozzávalók: 40 dkg orda, 2 dl tejföl, 1 csokor zöld kapor, 2 evõkanál liszt, só 
Elkészítése: 1 liter vizet enyhén megsózunk és  beletesszük az ordadarabokat majd felforraljuk. A lisztet elkavarjuk a tejföllel, kevés levessel hõkiegyenlítjük és behabarjuk vele a levest. Apróra vágott zöld kaporral ízesítjük. 

Torockó régi bányászfalú, lakói betelepült székelyek. A falú felett uralkodik a háromcsúcsú Székelykõ hatalmas sziklabérce. Érdekessége, hogy itt a Nap kétszer kel fel. Korán reggel megjelenik az égbolton, a Székelykõtõl balra, majd elbújik a Székelykõ mögé, és csak késõbb emelkedik oly magasra, hogy bevilágíthassa az egész falut. Ezt különös jelenséget az 1130 méteres észak-dél vonulatú Székelykõ sajátos alakja okozza. 
Torockó másik látványossága a fõtere, a fehérre meszelt, lenyûgözõ szépségû, szász stílusú házakkal, melyek Európa Nostra ...

Folytats a blogon ... aledakonyhaja.blogspot.com/2012/08/or...

sponsored links

Keres?s