Omlós vajas keksz
sponsored links
A múltkori cantuccini után jöjjön egy sokkal egyszerûbb, és nem kicsit fogbarátabb keksz. Biztos sokan vesznek ilyen-olyan bolti kekszeket, de csak azért, mert még nem vették a fáradtságot, hogy süssenek otthon egy adag omlós kekszet. A vajtól igazi ?békebeli? íze lesz, egybõl magunk elé képzeljük az aranyszélû kistányért, a csipketerítõt és egy bögre kakaót. Na a kakaó az nem hülyeség, az tényleg jó hozzá. A többi csak körítés, nem szükséges ahhoz, hogy letoljunk pár darabot ebbõl a kekszbõl.
Sok más mellett nagy elõnye a keksznek, hogy nagyon sokáig eltartható, úgyhogy nyugodtan lehet belõle dupla adagot készíteni. Egy csatos üvegben, vagy fémdobozban simán eláll és nem veszít élvezeti értékébõl.
Összefoglalva: bazifinom (erre kóstolás nélkül is rá fogunk jönni, amikor pár sorral lejebb elolvassuk, hogy mennyi vaj kell hozzá) rémegyszerû, gyorsan elkészül és sokáig eltehetjük! Muszáj kipróbálni!
Hozzávalók (kb. 35 darabhoz):
20 dkg vaj (tényleg vaj, egy grammnyi sem helyettesíthetõ margarinnal! szigor van!)
12 dkg cukor
1 db tojássárgája
28 dkg liszt
2-3 ek. házi vaníliás cukor / 3 zacsi vanillincukor
Na most képzeljétek el, hogy ennek a zseniális keksznek a tésztájához csak annyit kell csinálni, hogy mixerrel kihabosítjuk a vajat a cukorral, vaníliás cukorral, meg a tojássárgájával. Ezután fakanálra váltunk és elkezdjük beledolgozni a lisztet. Amikor már valamennyi lisztet felvett, kézzel folytatjuk, amíg kis labdacs nem lesz.
Két gáztepsit leterítünk sütõpapírral, majd egyenlõ nagyságú, diónyi gombócokat helyezünk el rajtuk a keksztésztából. Ha van valami jópofa kekszpecsétünk, akkor azzal ellapítgatjuk a gombócokat, ha nincs, akkor tökéletesen megteszi egy pohár alja, talpa is. Lehet, hogy néha lisztezni kell, hogy ne ragadjon.
180 fokon 10-12 perc alatt megsülnek. Ha a szélük már kicsit barna, jó is, vegyük ki õket és lehetõleg a papírt húzzuk le a tepsirõl, ne maradjanak a kekszek a forró tepsin. Hagyjuk õket kihûlni, mert ilyenkor még riganyosak, könnyen törnek.
Jöhet a kakó, vagy egy pohár tej, jó rágcsálást! Érdemes kekszet sütni, ez az új mottóm!
Békebeli vajas piskóta
Mogyorós-csokis pöffeteg keksz
Õszi rizspuding
Szívecske minitorta ? kezdõtõl a haladóig
Sok más mellett nagy elõnye a keksznek, hogy nagyon sokáig eltartható, úgyhogy nyugodtan lehet belõle dupla adagot készíteni. Egy csatos üvegben, vagy fémdobozban simán eláll és nem veszít élvezeti értékébõl.
Összefoglalva: bazifinom (erre kóstolás nélkül is rá fogunk jönni, amikor pár sorral lejebb elolvassuk, hogy mennyi vaj kell hozzá) rémegyszerû, gyorsan elkészül és sokáig eltehetjük! Muszáj kipróbálni!
Hozzávalók (kb. 35 darabhoz):
20 dkg vaj (tényleg vaj, egy grammnyi sem helyettesíthetõ margarinnal! szigor van!)
12 dkg cukor
1 db tojássárgája
28 dkg liszt
2-3 ek. házi vaníliás cukor / 3 zacsi vanillincukor
Na most képzeljétek el, hogy ennek a zseniális keksznek a tésztájához csak annyit kell csinálni, hogy mixerrel kihabosítjuk a vajat a cukorral, vaníliás cukorral, meg a tojássárgájával. Ezután fakanálra váltunk és elkezdjük beledolgozni a lisztet. Amikor már valamennyi lisztet felvett, kézzel folytatjuk, amíg kis labdacs nem lesz.
Két gáztepsit leterítünk sütõpapírral, majd egyenlõ nagyságú, diónyi gombócokat helyezünk el rajtuk a keksztésztából. Ha van valami jópofa kekszpecsétünk, akkor azzal ellapítgatjuk a gombócokat, ha nincs, akkor tökéletesen megteszi egy pohár alja, talpa is. Lehet, hogy néha lisztezni kell, hogy ne ragadjon.
180 fokon 10-12 perc alatt megsülnek. Ha a szélük már kicsit barna, jó is, vegyük ki õket és lehetõleg a papírt húzzuk le a tepsirõl, ne maradjanak a kekszek a forró tepsin. Hagyjuk õket kihûlni, mert ilyenkor még riganyosak, könnyen törnek.
Jöhet a kakó, vagy egy pohár tej, jó rágcsálást! Érdemes kekszet sütni, ez az új mottóm!
Hasonló bejegyzések:
Békebeli vajas piskóta
Mogyorós-csokis pöffeteg keksz
Õszi rizspuding
Szívecske minitorta ? kezdõtõl a haladóig