Omlós sós finomság...
sponsored links
Húsvétra háromféle sósat sütöttem:
Az Édesanyám-féle sajtos rudat, az elmaradhatatlant.
Kreáltam egy zabpelyhes rozmaringos kekszet (krékert) ezt nem is akartam megmutatni,
de idõközben meggondoltam (írom majd).
de idõközben meggondoltam (írom majd).
Végül Ízes-Mázos omlós finomságát, mert tudtam hogy ez is csak jó lehet, részben mert megnéztem
a hozzávalókat és az arányokat, részben mert ugye Ízes-Mázos kezébõl került ki.
a hozzávalókat és az arányokat, részben mert ugye Ízes-Mázos kezébõl került ki.
Tekintettel, hogy mindenbõl csak kicsiny adagokat készítettem, így minden ripsz-ropsz elfogyott.
Ünnepek alatt nem fotóztam, így ma újra sütöttem, hogy megtudjam osztani, hisz megérdemli.
Omlós sós finomság
Hozzávalók
200 g finomliszt
200 g reszelt sajt
150 g hideg vaj
1 tk tengerisó
1 tk gyümölcsecet
3 ek hideg víz
tetejére
szezámmag
mák
lenmag
frissen õrölt bors
víz
Tekintettel, hogy omlós tésztáról van szó, így a minõség érdekében,
minden hozzávalónak ajánlott hidegnek lenni és a legkevesebb ideig érinteni a meleg kezeinkkel.
Ezért aprítógépet használtam a tészta összeállításához.
- A sajtot apróbb darabokra vágtam, az aprítógépbe tettem és összedaráltam.
Maradt a gépben.
- Hozzáadtam a sót, a lisztet. Újra összedaráltam. Maradt a gépben.
- Hozzáadtam a hideg felkockázott vajat és teljesen morzsásra daráltam (de nem krémesre!).
- Tálba borítottam, hozzáadtam az ecetet és annyi hideg vizet, hogy az ujjaimmal
gyors mozdulatokkal összeállítottam a tésztát.
Lefedtem a tálat és a hûtõbe tettem 1 órára.
- Tepsire sütõpapírt borítottam.
A tésztát ujjnyi vastagra kinyújtottam, enyhén lisztezett munkalapon.
- Derelyevágóval feldaraboltam kb. 2x2 cm-es nagyságúra.
- Tepsire rakosgattam (lehet szorosabban, mert felfelé fog csak nõni).
- Lefújtam hideg vízzel (erre a kenyérsütéshez használatos virágpermetezõt használtam,
e helyett persze lehet ecsettel is lekenni), éppen csak annyira, hogy a magocskák ráragadjanak.
Mindegyikre szórtam magot és tekertem rá borsot.
Az eredeti recept és ahogy Ízes-Mázos készítette, itt található: