Omlós sajtos perec
sponsored links
Néhány hozzávalóval nagyon finom omlós, ropogós perecet készíthetünk egyszerûen és gyorsan. A férjem szerint egy baj van vele: "ha elkezdi enni az ember, nem tudja abbahagyni".
Ez a harmadik perecszaggatós receptem itt a blogon. A sajtos perec élesztõvel készül csoda finom és annyira könnyen kezelhetõ a tésztája. A szalalkális perec pedig olyan jó omlós. Most pedig ezt a gyors, sütõporos verziót sütöttem, mert gyorsan kellett nagy mennyiséget sütnöm, nem volt idõm arra, hogy órákig pihentessem a tésztát. Mindhárom nagyon finom, nyugodtan elkészíthetitek bármelyiket.
A kis szõke hercegem iskolájában hétfõn családi nap volt, oda készítettem ezeket a finom pereceket tripla adaggal, hogy maradjon nekünk és a szüleimnek is. Decemberben az iskolai karácsonyi bulira semmivel nem tudtam készülni, mert akkor volt 5 hetes a pici fiam, semmi energiám és idõm nem volt a sütéshez. Márciusban a farsangi bulira szintén nem sütöttem semmit, mert még akkoriban sem lehetett a kisfiam mellett hosszabb és komolyabb sütéseket tervezni, így akkor - szégyen vagy sem - a cukrászdából rendeltünk egy nagy doboz mignont (csoki, karamell, puncs ízben) és azt vittük a farsangra. Ezért döntöttem úgy, hogy most legalább erre a családi napra sütök egy kis rágcsálni valót, és mivel sokan kértétek a receptet, kattintgattam gyorsan 1-2 képet is, hogy legyen mit csatolni a recept mellé.
Hozzávalók:
kb. 70-80 darabhoz
40 dkg finomliszt
10 dkg puha vaj
10 dkg zsír
2 csapott teáskanál só
1 teáskanál sütõpor
20 dkg reszelt sajt (trappista, cheddar, edami vagy más hasonló)
kb. 3 evõkanál tejföl
A tetejére:
1 felvert tojás
5 dkg reszelt sajt
vagy szezámmag, lenmag, köménymag, mák ízlés szerint
A képen látható porcelán teás csésze és tányérka megtalálható a webáruházban az alábbi linken:
A perecszaggatóm nagyon régi, még Anyukámé volt, néhány éve nekem adta
Elkészítés:
1. A lisztet összekeverjük a sütõporral, sóval, reszelt sajttal, majd elmorzsoljuk a vajjal + a zsírral és annyi tejföllel összegyúrjuk, hogy egy lágy, könnyen nyújtható, de ne ragacsos tésztát kapjunk.
2. Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 4-5 mm vastagra, kiszaggatjuk a perecformával és sütõpapíros tepsire sorakoztatjuk. A tetejét lekenjük a felvert tojással és megszórjuk a reszelt sajttal, szezámmaggal, köménymaggal ízlés szerint.
3. Elõmelegített 180 fokos légkeveréses sütõben 10 perc alatt szép aranybarnára sütjük. (A sütési idõ csak tájékoztató jellegû, sütõtõl függõen eltérhet.)
Jó étvágyat!