Omlós,ropogós sós rúd

2014-04-18

sponsored links

Mindegyiket másért

A sós süteménnyekkel úgy vagyok,mint egy szívtipró a nõkkel.Mindegyikben találok valami szeretnivalót,csábítót.
Annyira gyönyörû idõ van,hogy ünnep ide vagy oda én bizony nem sütök-fõzök,s állok naphosszat a konyhában,(igaz eddig sem nagyon szoktam)inkább élvezzük a napsütést.Azért készült egy sós süti és lesz valami édes is.S igaz,hogy ígérnek esõt,bízom benne,hogy  frissítõ záporról lesz csak szó.
Festünk majd tojást,arra viszont van egy jelentkezõ segítõm...remélem utána nem kell konyhát is festeni:)A sonka szépen megfõ egymagában,vasárnap pedig grillezünk a húgomékkal,az meg ugye csapatmunka.

Omlós,ropogós sós  rúd

Ezt a sajtos rudat azért szeretjük,mert nagyon finom és sokáig eláll.Viszont a sok sajt miatt kissé költséges.A sós ropogtatnivaló legnagyobb elõnye,hogy még a gyúródeszkát sem kell összepiszkítani.A túrós pogácsa pedig pillanatok alatt összegyúrható,süthetõ,nagyon finom is,de csak frissen.
A következõ sós süteményt a sok zsíradék teszi ellenállhatatlanná.Baráti összejövetelekre,húsvéti locsolóknak,és minden olyan alkalomra jó választás,amikor nagyobb mennyiséget kell sütni,mivel kevéssé költséges mint a sok sajttal,vagy túróval készült társai.És ez is nagyon,de nagyon finom.



Hozzávalók:

70 dkg finomliszt
50 dkg zsíradék(vaj és zsír felesben)
1 egész tojás
3 púpos teáskanál só
1 egész tojás
1 evõkanál 10%-os ecet
6 evõkanál langyos víz

tetejére egy tojás a kenéshez,reszelt sajt vagy szezámmag,vagy durvára tört natúr földimogyoró a szórashoz

A lisztet elmorzsolom a zsíradékkal,majd a többi hozzávalót belemérve tésztává gyúrom.Folpackba csomagolva néhány órára,vagy akár egy napra hûtõbe teszem.Sütés elõtt fél órával kiveszem a tésztát,hogy könnyebb legyen vele dolgozni.Kinyújtom,megkenem a felvert tojással és megszórom a fentebb felsorolt alapanyagok valamelyikével,vagy feléig az egyikkel,utána egy másikkal.A pizzavágóval csíkozom fel,mert sokkal könnyebb és gyorsabb mint derelyevágóval.Sütõpapírral bélelt tepsire sorakoztatom és 200 %-os sütõben 15-18 perc alatt szép színûre sütöm.
Sûrûn rakva is négy nagy tepsirevaló ez az adag,szóval szép mennyiség.De nagyon eteti magát,úgyhogy sok vendégnél lehet másfél-vagy dupla adaggal is számolni.Ha pedig mégis maradna,sokáig eláll,úgyhogy kárba biztosan nem vész.
 


Folytats a blogon ... alegjobbotthon.blogspot.com/2014/04/o...

sponsored links

Keres?s