Omlós mogyoróvajas keksz.
sponsored links
Mivel mással is várhattam volna a Mikulást, mint egy finom, omlós keksszel. Az egész kekszsütés pedig nem tartott bõ fél óránál tovább, és szinte ugyanannyi idõ alatt el is fogyott, az utolsó morzsáig. A mogyoróvajat ma már minden nagyobb áruházban betudjuk szerezni hozzá, én pl. mindig a Lidl-be veszem. Mivel hosszabb ideig tárolhatjuk, így pl. a karácsonyi ünnepekre is megsüthetjük, a gyerekek (sõt még a felnõttek is) biztosan örömmel fogyasztják majd.
Hozzávalók:
25 dkg mogyoróvaj
25 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
5 dkg kukoricakeményítõ
1 db tojás (nagy)
Egy tálba tegyük bele az összes hozzávalót, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze úgy, hogy egy sima, homogén masszát kapjunk.
A masszából formázzunk diónyi golyókat, majd egymástól távolabb, helyezzük egy sütõpapírral kibélelt tepsire. (mindenképpen távolabb legyenek egymástól, mert sütés közben nagyra nõnek a kekszek)
Ezután kicsit lapítsuk le a golyókat, majd egy villa hátával egymásra merõlegesen nyomjunk rá mintát.
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékletû sütõben 15-20 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 15 percig sütöttem.)
A sütõbõl kivéve a tepsin hagyjuk kihûlni, hogy teljesen megszilárduljon, és jó ropogós legyen a keksz.
A teljesen kihûlt keksz nagyon finom, omlós. Kínálhatjuk pl. a délutáni tea mellé, esetleg egy pohár hideg tejjel, de csak magában elropogtatva is finom.
FOODYNY is szívesen oszt meg tõlem tartalmat!