Olívás-többmagvas svájci gyökérkenyér (Pain Paillasse)
sponsored links
Imádok kenyeret sütni, mert mindig valami új sül ki belõle. Igaz, kicsit mindig variálok, így minden alkalommal várakozással tölt el, amikor leveszem a fedõt és megpillantom a legújabb kenyérkémet.
Általában elõre gondolkodom, hogy milyen ételekhez fogom felhasználni, így formailag és ízben is eszerint választok.
Most zöld olívabogyóval és kevert magvakkal sütöttem gyökérkenyeret, mert tervbe vettem egy szendvicskrémet, amihez úgy gondoltam, hogy kiválóan passzol majd ez a mediterrán ízesítés.
Hozzávalók 2 gyökérkenyérhez:
45 dkg kenyérliszt BL 80
? teáskanál (1 g) szárított élesztõ
3,8 dl langyos víz
2 teáskanál só
20 szem zöld olívabogyó összevágva
4-6 evõkanál vegyes mag a szóráshoz: tökmag és napraforgómag durvára vágva, lenmag és szezámmag
A lisztet elkevertem a sóval és az élesztõvel majd hozzáadtam a vizet és kanállal addig kevertem, míg éppen csak összeállt a tészta. Folpackkal lezártam a tálat és 16 órán át hagytam szobahõmérsékleten kelni.
Amikor az idõ letelt, a ragacsos tésztát erõsen lisztezett deszkára borítottam és kipaskoltam olyan 3-4 cm magasra és megszórtam az összevágott olívabogyóval, majd a magvak kétharmadával. Meghajtogattam: fentrõl le, lentrõl fel, jobbról balra, balról jobbra, majd illesztéssel lefelé a deszkán hagytam pihenni 1 órán át.
1 óra múlva kettévágtam a tésztát és megformáztam a kenyereket. Elõször rúdformára, majd 4-5-ször megtekertem. Konyharuhát megszórtam teljes kiõrlésû búzaliszttel és ebbe csomagoltam a gyökérkenyeret. Mindkét formázott és csomagolt gyökérkenyeret szögletes jénaiba tettem és 1 órán át kelesztettem.
Félidõben 300 C fokra kapcsoltam a sütõt, a fedeles tepsit a sütõbe toltam, a sütõ aljába két vízzel töltött cseréptálat tettem, hogy megfelelõ gõz keletkezzen.
Amikor letelt az utolsó kelesztés kivettem a fedeles tepsit és óvatosan beleborítottam a két kenyeret, hogy az alakjuk ne sérüljön.
Megspricceltem õket hideg vízzel, majd megszórtam a magvakkal. A fedõt is megspricceltem, befedtem a tepsit és betoltam a sütõbe. Azonnal 280 C fokra vettem vissza a hõt, majd 20 perc múlva 260 C fokra. Még 20 percig sültek 260 C fokon a gyökérkenyerek. 1 órán át rácson hagytam hûlni õket.
Aranybarna, ropogós, belül pedig könnyû, levegõs kenyereket sütöttem ismét. Imádok kenyeret sütni. Folyamatos sikerélmény. J