Olívás-többmagvas dán vajas kiflik
sponsored links
Ritkán sütök macerás süteményeket. Most elhatároztam, hogy keresek egy testhezálló vajas tésztát, ami egyszerûen elkészíthetõ, ami felhasználás elõtt tárolható (hûtõben, mélyhûtõben), aminek sokoldalú a felhasználhatósága, és amit a késõbbiekben már ?csípõbõl? bedagasztok, és csak gyártom a sütiket.
A gyors leveles tészta mellett, amit a napokban mutattam be - amibõl elõször marcipánkrémes-csokoládés majd marcipánkrémes- vörös áfonyás bécsi süteményeket mutattam be - bedagasztottam egy adag dán vajas tésztát Nigella Lawson igen népszerû receptje szerint.
Nem vagyok édesszájú, a csokoládés sütik a gyerekeknek, a vörös áfonyás a férjemnek, ezek az olívás-magvas kiflik pedig saját részre készültek ... J Persze mindenki mindent megkóstolt.
Hozzávalók:
350 g kenyérliszt
1 csomag (7 g) porélesztõ
600 ml meleg víz
125 ml tej
1 nagy tanyasi tojás szobahõmérsékleten
1 teáskanál só
30 g barna nádcukor
250 hideg vaj kis kockára vágva (miután összevágtam még visszatettem hûlni a hûtõbe)
15 szem zöld olívabogyó összevágva
6 evõkanál vegyes magvak a szóráshoz: tökmag, napraforgómag durvára vágva, szezámmaggal és lenmaggal elkeverve
1 felvert tojás a kenéshez
Összekevertem a vizes hozzávalókat: tejet, vizet, tojást. Összekevertem a száraz hozzávalókat: sót, cukrot, élesztõt, lisztet. Ugyanúgy, mint a leveles tésztánál a lisztes keverékbe beledolgoztam a vajat úgy, hogy borsónyi darabokban jelen legyenek a morzsalékban, majd apránként beledolgoztam a folyadékot, de csak éppen addig, hogy felvegye. Nem kell nagyon kidolgozni. Fedeles tálba tettem és betettem a hûtõbe. Másnap akartam felhasználni, de harmadnap lett belõle.
Elõvettem a tészta ? részét és kinyújtottam 50x50 cm-es négyzet alakúra. A tészta felsõ harmadát a középsõre hajtottam, majd az alsó harmadát is a középsõre hajtottam. Mindkét oldalról a szélsõ negyedet a második negyedre hajtottam, majd a két negyedet összehajtottam, úgy, hogy baloldalon legyen a zárt rész.
Még kétszer kinyújtottam és meghajtottam pihentetés nélkül, az utolsó hajtogatásnál megszórtam az összevágott olajbogyóval és a magkeverék ? részével. 30 percig hûtõbe tettem majd megformáztam a kifliket.
Kinyújtottam téglalap alakúra a tésztát és olyan háromszögeket vágtam ki a tésztából, aminek az alapja feleakkora, mint a magassága. Úgy, mint a croissant esetében.Az alapot kicsit bevágtam és feltekertem a kifliket.
45 percig letakarva kelesztettem, addig alaposan befûtöttem 180 C fokra a sütõt. Megkentem a felvert tojással, alaposan megszórtam a maradék magvakkal és 16-18 percig sütöttem.
A tészta ? részét félretettem máskorra, végül egy roppant egyszerû süteményt sütöttem belõle a vasárnapi ebéd után. Ha ezt is bemutattam, összegzem a vajas tésztákról alkotott tapasztalataimat. J