Olívás fougasse

2011-10-26

sponsored links


Még mindig az Olive magazinból mazsolázgatok, amelyben Paul Hollywood, az Egyesült Királyság egyik legjobb kézmûves pékmestere tanítja az olvasókat ezúttal például arra, hogyan lehet alap kenyértésztából klasszikus francia kenyeret varázsolni. Semmi hókuszpókusz.

Lepénykenyér ez is. Mint a focaccia, például - csak ez a franciáké. A tészta sem különbözik semmiben attól - bár most mondhatja valaki, hogy ebbe két deka élesztõ kell, abba két és fél, ebbe 375 ml víz,abba 368 - ez marhaság.
A lepénykenyér az lepénykenyér, nevezzük bárhogy, és ahány ház, annyiféle. Tehát, aki azt mondja, hogy tudja a tutit, az sem tudja. Mert gondoljatok bele, az õsi kenyérreceptek mérleg nélkül íródtak, az asszonyok a kezükkel állapították meg, hogy megfelelõ-e a tészta, és fogalmuk sem volt róla, hogy a felhasznált liszt hány deka, a hozzáadott víz hány milliliter. Az egyiknek így volt jó, a másiknak úgy.
Ma is, ha egy idõs nénit megkérdeztek (én megkérdeztem), mennyi vizet ad a kenyértésztához, nagy valószínûséggel valami ilyesmit válaszol: "hát azt mutatja" (mármint a tészta).
Úgyhogy én azt mondom, tapasztalatlan kenyérsütõ olvasóm, légy bátor. Ezt elrontani gyakorlatilag nem lehet; legfeljebb ...

Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/Praktikak/~3/...

sponsored links

Keres?s