Olívakrémes kenyérke
sponsored links
Partifalatok készítéséhez nélkülözhetetlen a friss baguette, vagy egyéb megfelelõ minõségû pékáru. Ilyen céllal készítettem ezeket a kenyérkéket is egyszerû kelt tésztából, tapenade-val megkenve.
A tapenade fekete olajbogyóból, kapribogyóból, tejben áztatott, sótalanított szardellafilébõl és fokhagymából, olívaolajjal készített, borssal fûszerezett krém. Elkészíthetõ házilag is, amihez a hozzávalókat mozsárban törjük össze, keverjük ki az olívaolajjal, majd ízesítsük frissen õrölt borssal, esetleg citromlével és konyakkal.
Franciaországban nagy népszerûségnek örvend, elõételként, hors d’œuvre, egyszerûen kenyérre kenve fogyasztják. A kenyérkék elkészítéséhez az ötletet a korábban készült sonkás-sajtos tekercs adta, vagyis hogy a tésztát megkenem valamivel, vagy rárakok valamit, feltekerem és kisütöm. A tészta pedig nem feltétlen leveles tészta kell legyen, "kenyérszerûbb" a kelt tészta, így esett rá a választásom. Elõször valamilyen paradicsomos krémre gondoltam, hogy végül mégis tapenade-val kentem meg, hirtelen ötlet volt, de jónak bizonyult. A kenyérkék látványosak, szépek és finomak lettek.
Kínálhatjuk garnélához, füstölt halakhoz, de fõtt tojást és olíva- vagy kapribogyót ráhelyezve, partifalatként is kitûnõ.
Hozzávalók: 350 g liszt, 20 g ...