OLIVÁS CIABATTA
sponsored links
Ismét egy zsemle, illetve ha jól akarom megfogalmazni, akkor egy kerekre igazodott ciabatta... Még hozzá oliva bogyós. Senki nem szereti az olivát itthon, csak én. Mégis, mire haza értem délután, egy darab nem volt belõle... Lehet rájöttek, hogy emberi fogyasztásra alkalmas és ehetõ az oliva?!... Ez a recept tipikusan, amolyan "lusta asszony" zsemle. Nem mintha én az volnék, de ezzel tényleg nem kell sokat bajlódni. Nem kell dagasztani, gyömöszölni a tésztát, hanem csak nemes egyszerûséggel fakanállal nagyjából összekeverni. Aztán mehet bele a felaprított oliva bogyó és letakarva a pihenés. Mi is, ha van egy jó könyv...
Hozzávalók: 3 csésze liszt, 2 kanál olaj, 1 kávéskanál só, 1 mokkáskanál cukor, 1/3 kocka élesztõ, 1/2 dl tej, 1,5 csésze meleg víz, 10 szem fekete olivabogyó.
Az élesztõt egy kevéske tejben felfuttatjuk, majd a lisztet tálba téve és hozzáadva a többi hozzávalót, sûrûbb galuska tésztát keverünk a tésztából. A vizet apránként adagolva, látni fogjuk, hogy mennyit vesz fel a liszt, de lényeg, hogy masszív galuska tésztát kapjunk. Az olivát feldaraboljuk, majd azt is a tésztába keverjük. Liszttel meghintjük a tészta tetejét, letakarjuk és megvárjuk, míg a duplájára nõ. Mikor megkelt, lisztezett lapra borítjuk a tésztát és elosztjuk 8 egyenlõ részre. Nagyjából zsemle alakúra formázzuk õket, majd rátesszük a sütõpapírral bélelt tepsire. A sütõt elõmelegítjük 180-200 C-fokra és a zsemléket 15-20 perc alatt szép pirosra megsütjük. Rácsra téve kihûtjük és máris tálalhatjuk. Tea vajjal, házi szalámival és camembert sajttal a legjobb...
Illéskrisz Konyhája