Oliebollen - Holland mazsolás fánk
sponsored links
Nálunk a fánk -legyen az bármilyen is- évszaktól, napszaktól és mindenféle szezontól függetlenül bármikor nyerõ. Mégis, azért farsang tájékán kicsit gyakrabban kerül asztalra, különféle formában. :) Most olyat szerettem volna sütni, amilyet eddig még nem. Nagy meglepetésemre rájöttem, hogy még sosem készítettem holland mazsolás fánkot. Pedig a kis receptgyûjtõ füzetemben évek óta ott lapult a receptje. Ezt a hiányosságot bizony gyorsan orvosolni kellett. Az eredeti recept szerint csak mazsolával készül. Nekem volt most itthon egy kis vörös áfonyám, így az is került bele. Nagy kedvenc lett nálunk, úgyhogy biztosan sokszor készül még. :)
Hozzávalók 50-55 fánkhoz:
60 dkg sima liszt
4 dl langyos tej
1 1/2 ek. cukor
2,5 dkg friss élesztõ
1 tojás
1 tojássárgája
4 dkg lágy vaj
1 kk. só
5 dkg mazsola
5 dkg aszalt vörös áfonya
Továbbá:
olaj a sütéshez
porcukor a tálaláshoz
- A mazsolát és vörös áfonyát kb. 1 órára langyos vízbe áztatjuk. Leszûrjük, papírtörlõn leszárítjuk.
- Az élesztõt a langyos tejben 1 ek. liszttel és a cukorral felfuttatjuk.
- A többi hozzávalóval együtt összeállítjuk a tésztát. Beledolgozzuk a gyümölcsöket, majd letakarva, langyos helyen ~1 órát kelesztjük.
- Két evõkanál segítségével diónyi gömböket formálunk a tésztából és bõ, közepesen forró olajban aranybarnára sütjük a fánkokat. Papírtörlõre szedve leitatjuk róluk a felesleges olajat. Frissen, porcukorral hintve tálaljuk.
A receptet a Kifõztük februári számában is megtaláljátok. :)