Old School - New School

2012-01-23

sponsored links

A Tokaji borvidéket alapvetõen három fajta, a furmint a hárslevelû és a sárga muskotály határozza meg. Jön melléjük kisebb mennyiségben kövérszõlõ, zéta és kabar is, de mindenképpen az elsõ három szõlõfajta viszi a prímet (közülük is kiemelkedik a furmint, nagyjából a szõlõterületek 60%-án ez terem). Ezen a hat fajtán kívül mást nem is telepíthetnek a gazdák, aki esetleg mégis más fajtákkal kísérletezik, az nem tüntetheti fel a címkén a Tokaji jelzõt, az ilyen borok kerülnek a piacra Zempléni megjelöléssel. Miközben whollosi és vallásos elmerült a kocsonyakészítésben, mi rendületlenül bontottuk a palackokat, és horogra akadt két olyan tétel, amelyek a fent vázolt két csoportba illenek.

Én személy szerint soha sem zárkózom el az új kísérletektõl, formabontó gondolatoktól, így attól sem, hogy egy-egy borvidéken kipróbálásra kerüljenek új, ott nem "õshonos" fajták. Akkor, ha valami ismeretlent, izgalmasat lehet ezzel létrehozni, és meg tud jelenni a borvidék arca is a borban.

Az elsõ tételünk a Sauska Tokaj (Árvay János távozása elõtt Hétfürtös) 107-es elnevezésû zempléni házasítása 2009-bõl, na, õ pont valami ilyesmire hivatott. Hárslevelû és chardonnay házasságából született tétel, a pohárba töltve zöldes ...


Folytats a blogon ... gasztroszex.blog.hu/2012/01/23/old_sc...

sponsored links

Keres?s