Olasz vajkrém felhasználása
sponsored links
Fantasztikus receptre leltem Viánál, egy cukorszirupos olasz vajkrémet készítettem, melyet tortaburkolásra és díszítésre használtam fel.
Hozzávalók:
3 tojás fehérje
csipet só
késhegynyi borkõsav
60 ml víz
215 gr kristálycukor
340 gr vaj
Elkészítés:
1. A tojások fehérjét robotgép magas fokozatán a csipet sóval és a késhegynyi borkõsavval kemény habbá verjük.
2. Eközben egy lábasban összemelegítjük a vizet a cukorral és forráspont után közepesre vesszük a lángot alatta. Jó szolgálatot tesz egy cukorhõmérõ, amikor a szirup eléri a 118 celsius fokot, akkor kell levenni a tûzrõl.
3. A robotgépet állítsuk közepes fokozatra és óvatosan, lassan csurgassuk bele a tojáshabba a cukorszirupot. Kapcsoljuk ismét magas fokozatra és addig habosítsuk, míg a gép üstje ki nem hûl, de legalábbis langyos nem lesz.
4. Ekkor mehetnek hozzá a nem túl hideg, de nem is folyós, puha vajkockák. Robotgép magas fokozatán dolgozzuk el benne teljesen a vajat, szép habos, levegõs krémet kell, hogy kapjunk.
5. A kész vajkrém tetszés szerint színezhetõ gél / paszta állagú ételfestékekkel, ízesíthetõ, de felhasználásig mindenképpen jól záródó edényben, hûtõben tartsuk. Kb. 5 napig hûtõben eláll, de akár le is fagyasztható. Felhasználás elõtt a kissé kiengedett vajkrémet dolgozzuk át robotgéppel és már használhatjuk is.
Az alábbi tortát ezzel a vajkrémmel burkoltam be, 2 részletben. Az elsõ, vékonyabb vajkrém réteg a torta egyenetlenségeit hivatott eltüntetni, majd hûtés után jöhet egy vastagabb réteg, ami teljesen fed.
Ezt kövezõen a leburkolt tortát én egy unikornis tortává alakítottam, ugyanazt a vajkrémet használtam a díszítéshez különbözõ dekorcsövekkel, különbözõ színû festékkel szinezve. A fenti vajkrém mennyiség tehát elegendõ lett egy 18 cm átmérõjû torta burkolására és a dekorációra is jutott belõle bõven.