Olasz pizzatészta recept, olasz hozzávalókból elkészítve
sponsored links
A kép forrása :Italian pizza school
Egy legenda szerint 1889-ben egy olasz pék, azzal kedveskedett az akkori királyi párnak, hogy piros paradicsommal , fehér mozzarella sajttal és zöld bazsalikommal díszített, nemzeti színû lepénykenyereket készített számukra.
A királyi pár megszerette az íncsiklandó ételt, s általuk vált közkedveltté az egész országban, majd elnevezték pizzának.
Hihetünk-e a legendában?
Sajnos azt nem tudom, de azt tudom hogy az olaszok számára a mai napig az igazi pizza vékony tésztájú és csak paradicsom, bazsalikom és mozzarella sajt kerül rá, bazsalikomos paradicsomos mártással megkenve.
Egy kedves barátnõm Olaszországban dolgozik és vele szoktam hozatni ezt azt,amikor haza jön.
Most a lisztekre eset a választásom így került hozzám ez a fajta pizza liszt amit 0 liszttel lehet itthon helyettesíteni.
A többi hozzávaló itthon is kapható.
A recept amit elkészítettem a liszt csomagolásán található.
Próbáljátok ki mert nagyon finom.
Hozzávalók :
500 g pizza-liszt
25 g élesztõ
12 g só
2 evõkanál olívaolaj
250 g langyos víz
Elkészítése :
Langyos vízbe oldjuk fel az élesztõt , a lisztet tegyük egy tálba, adjuk hozzá a sót, olajat és a feloldott élesztõs vizet.
Gyúrjuk tésztává össze a hozzávalókat, ha össze állt , vegyük ki a tálból és addig gyúrjuk míg a tésztánk szép fényes felületû lesz és nem ragad a munkafelületünkre.
Takarjuk le egy konyharuhával és 10 percig pihentessük.
Pihentetés után osszuk két felé a tésztát, gyúrjunk belõle egy-egy cipót és egyesével nyújtsuk ki 32 cm-es körré és tegyük rá egy kiolajozott, lisztezett pizzasütõre.
Megszurkáljuk egy villával a tészta tetejét és ismét pihentetjük 10 percet.
Pihentetés után tetszés szerint elkészítjük és elõmelegített forró sütõben kb 15 perc alatt készre sütjük.
Én most csak a legenda szerinti hozzávalókat raktam rá és így sütöttem készre.
Hozzávalók a paradicsomszószhoz :
3 kisfej vöröshagyma finomra vágva
12 ,5 dkg sûrített paradicsompüré
1 bögre paradicsomlé
1 lapos evk. étkezési keményítõ
só, bors, oregánó ízlés szerint
Elkészítése :
A szószhoz a vöröshagymát kevés olajon megfuttatjuk , hozzáöntjük a paradicsomlét és a sûrített paradicsomot, fûszerezzük, majd felforraljuk.
Kevés vízbe feloldjuk a keményítõport és hozzákeverjük a szószhoz.
Addig fõzzük míg besûrûsödik.
A kinyújtott pizzatésztára kenjük és tetszés szerinti feltéttel megszórjuk.
Jó étvágyat !
Egy legenda szerint 1889-ben egy olasz pék, azzal kedveskedett az akkori királyi párnak, hogy piros paradicsommal , fehér mozzarella sajttal és zöld bazsalikommal díszített, nemzeti színû lepénykenyereket készített számukra.
A királyi pár megszerette az íncsiklandó ételt, s általuk vált közkedveltté az egész országban, majd elnevezték pizzának.
Hihetünk-e a legendában?
Sajnos azt nem tudom, de azt tudom hogy az olaszok számára a mai napig az igazi pizza vékony tésztájú és csak paradicsom, bazsalikom és mozzarella sajt kerül rá, bazsalikomos paradicsomos mártással megkenve.
Egy kedves barátnõm Olaszországban dolgozik és vele szoktam hozatni ezt azt,amikor haza jön.
Most a lisztekre eset a választásom így került hozzám ez a fajta pizza liszt amit 0 liszttel lehet itthon helyettesíteni.
A többi hozzávaló itthon is kapható.
A recept amit elkészítettem a liszt csomagolásán található.
Próbáljátok ki mert nagyon finom.
Hozzávalók :
500 g pizza-liszt
25 g élesztõ
12 g só
2 evõkanál olívaolaj
250 g langyos víz
Elkészítése :
Langyos vízbe oldjuk fel az élesztõt , a lisztet tegyük egy tálba, adjuk hozzá a sót, olajat és a feloldott élesztõs vizet.
Gyúrjuk tésztává össze a hozzávalókat, ha össze állt , vegyük ki a tálból és addig gyúrjuk míg a tésztánk szép fényes felületû lesz és nem ragad a munkafelületünkre.
Takarjuk le egy konyharuhával és 10 percig pihentessük.
Pihentetés után osszuk két felé a tésztát, gyúrjunk belõle egy-egy cipót és egyesével nyújtsuk ki 32 cm-es körré és tegyük rá egy kiolajozott, lisztezett pizzasütõre.
Megszurkáljuk egy villával a tészta tetejét és ismét pihentetjük 10 percet.
Pihentetés után tetszés szerint elkészítjük és elõmelegített forró sütõben kb 15 perc alatt készre sütjük.
Én most csak a legenda szerinti hozzávalókat raktam rá és így sütöttem készre.
Hozzávalók a paradicsomszószhoz :
3 kisfej vöröshagyma finomra vágva
12 ,5 dkg sûrített paradicsompüré
1 bögre paradicsomlé
1 lapos evk. étkezési keményítõ
só, bors, oregánó ízlés szerint
Elkészítése :
A szószhoz a vöröshagymát kevés olajon megfuttatjuk , hozzáöntjük a paradicsomlét és a sûrített paradicsomot, fûszerezzük, majd felforraljuk.
Kevés vízbe feloldjuk a keményítõport és hozzákeverjük a szószhoz.
Addig fõzzük míg besûrûsödik.
A kinyújtott pizzatésztára kenjük és tetszés szerinti feltéttel megszórjuk.
Jó étvágyat !