Olasz pizza
sponsored links
Sohasem ragaszkodtam ahhoz a meghatározáshoz, hogy eredeti olasz pizzát sütök. Erre vonatkozólag egyébként úgy tudom, hogy még törvényi szabályozás is létezik, hogy a kereskedelemben mit lehet eredeti olasz pizzának titulálni.
Jómagam a pizzát, mint konstrukciót éljenzem: rugalmas, vékonyra nyújtható, hersenõs alapú pizza tészta legyen az alap házi paradicsomszósszal megkenve és bármilyen feltét szóba jöhet, ha ízben és formailag harmóniában állnak egymással.
Ez ügyben aránylag szigorú vagyok, többször hangot adtam már annak, hogy az átlagízlésnek elkötelezett "pizzériákban" elborzasztó feltét-variációkkal is gyakran találkozom. Az a fajta vagyok, aki gondolatban is érez ízeket, így gyakran érzem gyomorforgatónak ezeket az íz-szörnyszüleményeket. A feltétek minõségérõl nem is beszélve.
A kivételek erõsítik a szabályt, fehér alappal is készítek pizzákat. Egyéni ízlésemnek a halas, gombás, francia sajtokkal kombinált pizzáknál a fokhagymás-majonézes alap jobban fekszik.
Házilag is készítek aiolit, de elõfordul, hogy van tojásmentes spanyol aioli is itthon, ilyenkor ezt használom egy-egy pizzához.
Számtalan nemzeti konyhában megtalálhatóak a pizzához hasonló lepények feltéttel sütve, de ezek alapja - hasonlóan nagyszerû, de - másféle összetételû tészta. Mint például a magyar lepénykenyér, melyet nem kevésbé kedvelek, mint a pizzát, de a magyar lepénykenyér nem pizza tésztából készül, hanem egy más recept alapján. Így a pizza tésztával készült "lepényeket" én pizzának hívom.
Jó ideje ugyanazt a pizza tészta receptet alkalmazom, melyet nagyjából Dan Lepardtól kölcsönöztem, a kedvenc ausztrál pékmesteremtõl. Számtalan jó és rossz pizzériában ettem pár pizzát a világban, én a magam pizza tésztájával és az abból sütött pizzákkal több mint elégedett vagyok. Szerencsére így van ezzel a családom is és számtalan olvasóm:
Bevált pizza tészta alaprecept
Csak ezért bontogattam most ki ez irányú gondolataimat, mert nagyszerûnek hiszem a pizzát, mint konstrukciót, azonban ...