Olasz grízes ricotta torta
sponsored links
Hétvégén tartottuk az elsõ szülinapi kört. Az idén kihagyom a torta készítést, valahogy most nem vonz a dolog és semmi kreatív ötletem nincs. Anyu besegített egy zserbóval, Anyósom pedig sós pogácsával, én pedig ezt az olasz grízes ricotta tortát vagy sütikét készítettem. Ezt már korábban megsütöttem egyszer torta formában, dupla mennyiséggel, pedig hétvégén rendes téglalap alakú tepsiben és kisebb kockákra szelve tálaltam. Nagyon finom citrusos, könnyû sütemény, ráadásul mivel egy nappal tálalás elõtt érdemes elkészíteni, így megkönnyíti az aznapi munkánkat.
Olasz grízes ricotta torta
Hozzávalók 22 cm átmérõjû formához:
5 dl tej
1,25 dl víz
15 dkg búzadara
5 dkg vaj+ forma kikenéséhez
15 dkg cukor
25 dkg egész tojás
30 dkg ricotta
1 nagy citrom reszelt héja
1 nagy narancs reszelt héja
1 vaníliarúd
tálaláshoz:
porcukor
Elkészítés:
A tejet, a vízzel együtt kimérjük, hozzáadjuk a búzadarát, a vajat, a vaníliarúd kikapart magjait és a citrus héjakat. Közepes lángon, folyamatosan keverve készre fõzzük. Fedõ alatt hagyjuk kihûlni.
A tojásokat habosra verjük a cukorral, belekeverjük a ricottát, majd a kihûlt tejbegrízt. Addig keverjük habverõvel, amíg csomómentes nem lesz. A torta formát kikenjük vajjal, beleöntjük a krémet, majd elõmelegített 170 fokos sütõbe helyezzük és 50-60 perc alatt készre sütjük. 40 perc környékén érdemes megnézni, ha nagyon sül a teteje, takarjuk le alufóliával.
Formában hagyjuk teljesen kihûlni. A legjobb, ha egy éjszakát a hûtõben tölt és csak ezután szórjuk meg porcukorral és szeleteljük.
Olasz grízes ricotta torta
Hozzávalók 22 cm átmérõjû formához:
5 dl tej
1,25 dl víz
15 dkg búzadara
5 dkg vaj+ forma kikenéséhez
15 dkg cukor
25 dkg egész tojás
30 dkg ricotta
1 nagy citrom reszelt héja
1 nagy narancs reszelt héja
1 vaníliarúd
tálaláshoz:
porcukor
Elkészítés:
A tejet, a vízzel együtt kimérjük, hozzáadjuk a búzadarát, a vajat, a vaníliarúd kikapart magjait és a citrus héjakat. Közepes lángon, folyamatosan keverve készre fõzzük. Fedõ alatt hagyjuk kihûlni.
A tojásokat habosra verjük a cukorral, belekeverjük a ricottát, majd a kihûlt tejbegrízt. Addig keverjük habverõvel, amíg csomómentes nem lesz. A torta formát kikenjük vajjal, beleöntjük a krémet, majd elõmelegített 170 fokos sütõbe helyezzük és 50-60 perc alatt készre sütjük. 40 perc környékén érdemes megnézni, ha nagyon sül a teteje, takarjuk le alufóliával.
Formában hagyjuk teljesen kihûlni. A legjobb, ha egy éjszakát a hûtõben tölt és csak ezután szórjuk meg porcukorral és szeleteljük.