Olasz gesztenyés sütemény
sponsored links
Imádom a gesztenyés süteményeket, fõleg karácsonykor. Amikor kicsi voltam, a tejszínhabos gesztenyepüré volt a kedvencem, no meg az ishler, de ezt már korábban letárgyaltuk. :) Olyan egyszerû elkészíteni, de mégis, ha anya elvitt cukiba akkor ez volt a másik amit kértem. Egy ishlert meg becsomagolva haza vittem. Gesztenyés sütemény után kutattam, amikor találtam egy olasz stílusú karácsonyi receptet, amit egy kicsit módosítottam a mi szánk íze szerint. Szuper lett.
Olasz gesztenyés sütemény
Hozzávalók
35 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
60 ml olívaolaj
2 tojás
2 evõkanál hideg víz
2 teáskanál sütõpor
egy csipet só
a töltelékhez:
20 dkg cukrozott gesztenyepüré
10 dkg csokoládé csepp (vagy reszelt csokoládé)
1 teáskanál vanília kivonat
1-2 evõkanál rum aroma vagy rum
2-3 evõkanál eszpresszó
1 evõkanál holland kakaópor
1 kávéskanál õrölt fahéj
egy csipet só
továbbá:
porcukor
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit kimérjük, késes robotgépbe tesszük, majd összeállítjuk. Fóliába csomagolva legalább 2 óra hosszára hûtõbe helyezzük. A töltelék alapanyagait kimérjük, jól összedolgozzuk és állni hagyjuk, amíg a tészta a hûtõben van. Enyhén lisztezett felületre borítjuk, egész vékonyra kinyújtjuk, majd nagyobb méretû pogácsa szaggatóval köröket szaggatunk. Megtöltjük töltelékkel, összezárjuk a tésztát, majd sütõpapírral bélelt tepsire helyezzük. Kisebb méretû ravioli formázóval is készíthetjük. (Az eredeti azzal készül, több töltelék fér bele, nélküle valószínû ki fog maradni belõle.)
Elõmelegített 180 fokos sütõbe helyezzük 10-12 perc alatt készre sütjük. Miután kihûlt porcukorba hempergetjük.
Olasz gesztenyés sütemény
Hozzávalók
35 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
60 ml olívaolaj
2 tojás
2 evõkanál hideg víz
2 teáskanál sütõpor
egy csipet só
a töltelékhez:
20 dkg cukrozott gesztenyepüré
10 dkg csokoládé csepp (vagy reszelt csokoládé)
1 teáskanál vanília kivonat
1-2 evõkanál rum aroma vagy rum
2-3 evõkanál eszpresszó
1 evõkanál holland kakaópor
1 kávéskanál õrölt fahéj
egy csipet só
továbbá:
porcukor
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit kimérjük, késes robotgépbe tesszük, majd összeállítjuk. Fóliába csomagolva legalább 2 óra hosszára hûtõbe helyezzük. A töltelék alapanyagait kimérjük, jól összedolgozzuk és állni hagyjuk, amíg a tészta a hûtõben van. Enyhén lisztezett felületre borítjuk, egész vékonyra kinyújtjuk, majd nagyobb méretû pogácsa szaggatóval köröket szaggatunk. Megtöltjük töltelékkel, összezárjuk a tésztát, majd sütõpapírral bélelt tepsire helyezzük. Kisebb méretû ravioli formázóval is készíthetjük. (Az eredeti azzal készül, több töltelék fér bele, nélküle valószínû ki fog maradni belõle.)
Elõmelegített 180 fokos sütõbe helyezzük 10-12 perc alatt készre sütjük. Miután kihûlt porcukorba hempergetjük.