Olasz fõzõlecke kezdõknek: sütõtökös, csirkemájas rizottó

2011-11-01

sponsored links

Akár még egy évvel ezelõtt sem hittem volna, hogy egyszer egy olyan ételrõl fogok ódákat zengeni, mint a rizottó. Egyrészt, mert - habár a legtöbb olasz kaját imádom - a rizottót mindig is olyan mûmájer, "olasz-szakos-vagyok" kajának tartottam, amit csakis a bennfentes digománok érthettek, másrészt a rizs miatt. Ugyan már, mégis kinek jut a rizsrõl Itália az eszébe? Hol vannak az olaszok a távol-keletiek rizskultúrájától? Utána olvasás nélkül is biztos vagyok benne, hogy a kínaiaknak legalább annyi különbözõ szavuk van a rizsre, mint az eszkimóknak a hóra. Bezzeg az olaszok: nekik a rizs csak a futottak még kategória, egyszerû parasztvakítás, még hogy saját rizottó rizsfajta, mi? Aztán persze a kíváncsiság egyszer feltüzelt annyira, hogy vettem egy kiló rizottó rizst, arborio-t (ez az itthon is kapható egyik legjobb rizottó rizs-fajta, delikát boltokban beszerezhetõ) és nekiláttam egy egyszerû receptnek. Nem vettem félvállról a dolgot, tudtam hogy a rizottó nem hajaz a bácskai rizseshúsra sem a rizibizire (hiába próbálják ezt itthon több vendéglátóhelyen is így feltüntetni), figyeltem az elkészítésre, nem gõzöltem vagy pároltam fedõ alatt. Elvileg mindent terv szerint csináltam az eredmény mégis vállalhatatlan lett: a parmezántól és az alaplétõl elsózott, a vajtól pedig olyan ragadós eintopfot teremtettem, amibõl két villa után lúdtoll után nyúltam volna a megkönnyebbülés reményében. Bizony, ez az egyszerû ...


Folytats a blogon ... topliszt.blog.hu/2011/11/01/sutotokos...

sponsored links

Keres?s