Olajos piskóta tortákhoz
sponsored links
Most egy alapreceptet hoztam, piskótát. Sokáig ezt a fajtát használtam tortákhoz, az utóbbi idõkben váltottam Anyukám olajos-vizes piskótájára. Sokkal könnyebb a tortavágó dróttal elvágni, kicsit masszívabb mint az általam régen használt piskóta, így jobb tartása lesz a tortáknak. És egy nagyobb méretû tortához nem kell 8-10 tojást elhasználni, hanem csak 4-et. Az alábbi recept egy 23 cm-es tortaformához elegendõ, ha kisebb tortát készítek ( 16-18 cm-est), akkor felezni szoktam az adagot. Most a lenti mennyiségbõl 2 db 18-as tortát sütöttem. Ha nem kakaósra szeretnénk, akkor a kakaópor mennyiség helyett lisztet adjunk még hozzá.
Hozzávalók:
4 tojás
csipet só
25 dkg cukor
22 dkg liszt
3 dkg holland kakaópor
2,5 tk. sütõpor
1 dl langyos víz
1 dl étolaj
Elkészítés:
1. A sütõt elõmelegítjük 160 fokra, a tortaformát kivajazzuk-kilisztezzük vagy sütõpapírral kibéleljük. Mostanában csak az aljára szoktam papírt tenni, az oldalát pedig formaleválasztó spray-vel fújom be.
2. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjékbõl egy csipet sóval kemény habot verünk. A tojássárgákat a cukorral kihabosítjuk alaposan, egészen addig, míg majdnem ki nem fehéredik a massza. Ekkor hozzáöntjük a langyos vizet és az étolajat, majd az átszitált kakaópor-liszt-sütõpor keveréket.
3. Végül egy szilikonos spatulával beleforgatjuk a tojáshabot. Ha egynemû a massza ( ne keverjük túl), a formába simítjuk és tûpróbáig sütjük elõmelegített sütõben ( kb. 30-40 perc, sütõfüggõ).
4. Rácsra tesszük hûlni a piskótát, majd ha kihûlt, tortavágó dróttal háromba vágjuk. ( Én általában ennyibe szoktam.)