Olajbogyós svájci gyökérkenyér
sponsored links
Csavarva
A hétvége idõjárása nagyon emlékeztetett a tavalyi március 15.-re.Legalábbis ami a szelet illeti.Most szerencsére nem havat fújt,csak esõcseppeket.De így is rendkívül kellemetlen volt.Délutánra annyira felerõsödött,hogy fákat,táblákat csavart ki.Nálunk a fából készült kertkaput szó szerint kitépte a tokból.
Pedig annyira vártam,hogy itthon legyen a kisasszony,s nagyokat bicajozzunk,kiránduljuk.Hát ezen terveim elfújta a szél,viszont délelõtt még ki tudtunk menni a közeli erõbe(autóval,mert kerékpárral esélytelen lett volna) ott legalább kevéssé éreztük a viharos szelet s szedtünk egy nagy kosár medvehagymát.Úgy terveztem,hogy a belõle készült pesto villámebédnek jó lesz majd tésztára,de,mikor kisült ez a kenyér,arra gondoltam,hogy legközelebb az egyik rúdat pestóval kenem meg vékonyan.
Olajbogyós svájci gyökérkenyér
Végülis ez egy dagasztás nélküli kenyér kis csavarral.Elõször is a fûszerezettsége olyan nyárias,mediterrán,kifejezetten illik sajtok mellé.Másodszor a csavart technikának köszönhetõen sok-sok finom ropogós héja van.Isteni!
Trollanyunál láttam meg a receptet,s azt hiszem sok ilyen fog még sülni nálunk.
Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
20 dkg rozsliszt
1 cs szárított élesztõ
2 tk.só
csipet cukor
3,5-4 dl langyos víz
ízesítésõként apróra vágott olajbogyó,és olajban eltett,szárított paradicsom
A száraz hozzávalókat összevegyítem,majd langyos vizet adagolva hozzá,sûrû,de kanállal kevergethetõ tésztát készítek belõle.Letakarva,szobahõmérsékleten 12-14 órát kelesztem,majd lisztezett felületre fordítom és két gombóccá formázom.Egyenként kicsit kinyújtom,rászórom a felaprított olajbogyót és paradicsomot majd a két oldalát kicsit visszahajtom és feltekerem.Ezután csavarok rajtuk néhányat és sütõlemezre teszem.Még egy keveset,úgy fél órát hagyom kelni,majd 210°c-os sütõbe vizet spriccelek s betolom a kenyereket.Azán 10 perc után visszább veszem kicsit a hõfokot.Kb.30-35 perc alatt sülnek meg.
Csak fehér lisztet használva levegõsebb lenne,de mi nagyon szeretjük a rozsliszttel készült pékárukat,sokkal karakteresebb ízû,sajtfélékhez pedig a legjobb választás.
A hétvége idõjárása nagyon emlékeztetett a tavalyi március 15.-re.Legalábbis ami a szelet illeti.Most szerencsére nem havat fújt,csak esõcseppeket.De így is rendkívül kellemetlen volt.Délutánra annyira felerõsödött,hogy fákat,táblákat csavart ki.Nálunk a fából készült kertkaput szó szerint kitépte a tokból.
Pedig annyira vártam,hogy itthon legyen a kisasszony,s nagyokat bicajozzunk,kiránduljuk.Hát ezen terveim elfújta a szél,viszont délelõtt még ki tudtunk menni a közeli erõbe(autóval,mert kerékpárral esélytelen lett volna) ott legalább kevéssé éreztük a viharos szelet s szedtünk egy nagy kosár medvehagymát.Úgy terveztem,hogy a belõle készült pesto villámebédnek jó lesz majd tésztára,de,mikor kisült ez a kenyér,arra gondoltam,hogy legközelebb az egyik rúdat pestóval kenem meg vékonyan.
Olajbogyós svájci gyökérkenyér
Végülis ez egy dagasztás nélküli kenyér kis csavarral.Elõször is a fûszerezettsége olyan nyárias,mediterrán,kifejezetten illik sajtok mellé.Másodszor a csavart technikának köszönhetõen sok-sok finom ropogós héja van.Isteni!
Trollanyunál láttam meg a receptet,s azt hiszem sok ilyen fog még sülni nálunk.
Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
20 dkg rozsliszt
1 cs szárított élesztõ
2 tk.só
csipet cukor
3,5-4 dl langyos víz
ízesítésõként apróra vágott olajbogyó,és olajban eltett,szárított paradicsom
A száraz hozzávalókat összevegyítem,majd langyos vizet adagolva hozzá,sûrû,de kanállal kevergethetõ tésztát készítek belõle.Letakarva,szobahõmérsékleten 12-14 órát kelesztem,majd lisztezett felületre fordítom és két gombóccá formázom.Egyenként kicsit kinyújtom,rászórom a felaprított olajbogyót és paradicsomot majd a két oldalát kicsit visszahajtom és feltekerem.Ezután csavarok rajtuk néhányat és sütõlemezre teszem.Még egy keveset,úgy fél órát hagyom kelni,majd 210°c-os sütõbe vizet spriccelek s betolom a kenyereket.Azán 10 perc után visszább veszem kicsit a hõfokot.Kb.30-35 perc alatt sülnek meg.
Csak fehér lisztet használva levegõsebb lenne,de mi nagyon szeretjük a rozsliszttel készült pékárukat,sokkal karakteresebb ízû,sajtfélékhez pedig a legjobb választás.