Olajban sült calzone darált hússal töltve, paradicsomszósszal

2018-05-07

sponsored links







A Tasty-n láttam meg ennek a receptnek az eredetijét, és rögtön tudtam, hogy nekünk való. Elmentettem magamnak a leírást, és pár nappal késõbb már az asztalon illatoztak a calzonék. :)
Ahogy az már lenni szokott, kissé átalakítottam, és az eredeti töltelék helyett húst csempésztem a tésztába. Bár ez utóbbin nem variáltam, de a szósz saját ötlet alapján készült, nem pedig bolti paradicsomszószból, habár készen nem igényelt volna plusz munkát.
Nagyon ízlett nekünk ez a saját változat. :) Bevallom, én csak 6 db-ot sütöttem meg olajban, a többi sütõben készült. Így is, úgy is szerettük, bár a Kutyafül egy picit talán jobban preferálta a sütõben sült változatot. Nekem viszont pont az olajban sült calzone volt most szimpatikusabb. :) Szerintem nyugodtan nevezhetjük fánknak, hiszen pont úgy készül. ;)






Hozzávalók 12 darabhoz:

Tésztához:
40 dkg finomliszt + a dagasztáshoz
3 dkg reszelt parmezán
1 tk. só
1 ek. cukor
1 tk. sütõpor
2 ek. olívaolaj
2,5 dkg friss élesztõ
3 dl víz

Töltelékhez:
35 dkg darált marha- és sertéshús vegyesen
15 dkg póréhagyma (tisztítva mérve)
1 piros húsú kaliforniai paprika
2 ek. mexikói grillpác
1 tk. fokhagyma granulátum
õrölt fekete bors

2,5 dkg vaj
1 púpozott ek. tejföl
2 dl víz
1 cs. (125 g) mozzarella

Paradicsomszószhoz:

1 doboz darabolt paradicsomkonzerv (400g)
1 kis fej lila hagyma
2 nagy gerezd fokhagyma
1 ek. finomra aprított bazsalikomlevél
1 tk. morzsolt oregánó
1 csapott ek. barna cukor
1 ek. frissen facsart zöldcitromlé

2 ek. olívaolaj

Sütéshez és a tálaláshoz:
kókusz- vagy egyéb növényi olaj
petrezselyemzöldje

elkészítés:

  1. A liszt közepébe morzsolt élesztõt simára keverjük a cukorral és 1 dl vízzel, és letakarva felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a sót, a sütõport, a parmezánt, az olívaolajat, a többi vizet, a robotgép dagasztóvillájával összeállítjuk összeállítjuk, majd kézzel lágy tésztává dagasztjuk. Vékonyan kiolajozott tálba tesszük és letakarva megkelesztjük.
  3. A töltelékhez a felhevített vajon megdinszteljük a felaprított pórét, rátesszük a húst, megszórjuk a fûszerekkel a só kivételével, és kevergetve fehéredésig sütjük.
  4. Hozzáadjuk a vékony csíkokra szelt kaliforniai paprikát, megsózzuk, hozzákeverjük a tejfölt, és felöntjük a vízzel. Közepes lángon, néha megkeverve elforraljuk a levét, majd kissé lepirítjuk. Kihûtjük.
  5. A paradicsomszószhoz a felaprított lila hagymát a fokhagymával együtt a felhevített olívaolajon megdinszteljük.
  6. Rátesszük a darabolt paradicsomot, hozzáadjuk a sûrített paradicsomot, a fûszereket, a cukrot, a zöldcitromlevet, felöntjük 0,5-1 dl vízzel, és közepes lángon sûrûsödésig fõzzük. Botmixerrel pürésítjük. Melegen tartjuk.
  7. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, 12 egyenlõ részre osztjuk, és mindegyik darabot meggömbölygetjük. 10 percet letakarva pihentetjük.
  8. A tésztagombócokat 12 cm átmérõjû körlapokra nyújtjuk, mindegyik körlap közepén elosztunk 1 teáskanál paradicsommártást, ráhalmozunk 1 púpozott evõkanálnyi darált húst, és elosztjuk rajta egy kis adag darabokra tépkedett mozzarellát.
  9. A töltelék fölött jobbról és balról összefogjuk a tésztát, és a széleket jól összenyomkodjuk. A calzonékat kissé megformázzuk, hogy kagyló alakúak legyenek.
  10. Bõ, forró olajban, közepes lángon mindkét oldalukon pirosra kisütjük, majd papírtörlõre szedjük.
  11. A megmaradt paradicsomszószt tálkába öntjük, köré rendezzük a calzonékat, petrezselyemzölddel díszítjük és tálaljuk.

Tipp:
A calzonékat sütõben is készíthetjük. 200°C-on hõlégkeveréssel kb. 15 perc alatt megsül.












Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2018/05/olajb...

sponsored links

Keres?s