Okra ropogós kukoricabundában

2012-07-16

sponsored links



Okra, vagy bámia, vagy hölgy ujj a leggyakoribb elnevezése ennek a különleges zöldségnek, de szokták gombóként is emlegetni.
Sajnos Magyarországon nem nagyon ismerik, kevés helyen termesztik, ritkán bukkan csak fel a piacokon. Holott, ez a több mint kétezer éves zöldség nálunk is remekül termeszthetõ. Édesapámnak volt a kertjében már közel húsz évvel ezelõtt.
Az okra zsenge ízû, vitaminokban, kalciumban és ásványokban gazdag, igen nagy nyálkaanyag-tartalma miatt gyomorbetegek diétájára kiválóan alkalmas. A friss, szárított vagy porított termés levesek és mártások sûrítésére és fûszerezésére szolgál. A magok bõségesen tartalmaznak olajat, amelyet többek között margarin elõállításához használnak; olykor magját megpörkölik kávépótlónak. 

Sajátos levesek készítésére, tojásrántotta, pörkölt ízesítésére kitûnõ, de párolhatjuk, süthetjük is. Tartósítva szárazon is felhasználható (kifejlett, zsenge termése zsinegre felfûzve szárítható és eltartható). Mártás, saláta is készíthetõ belõle. Egészséges és nagyon tápláló étel, általában paradicsommal, rizzsel használják. Kímélõ, diétás ételnek, húspótlónak alkalmas. Magjából 10%-nyi rozs és csicseri borsó hozzáadásával egészségre nem káros kávépótlót készíthetünk. A magját sósborszesz ízesítésére is felhasználhatjuk, de egyes országokban olajat is sajtolnak belõle. (forrás: Terebes

Tegnap a piacon kaptam egy nagyon kedves zöldség és zöldfûszer termesztõ hölgytõl egy kóstolónyi adagot. Még ...

Folytats a blogon ... limarapeksege.blogspot.com/2012/07/ok...

sponsored links

Keres?s