Oggi non cucino io...

2011-12-03

sponsored links


...mert volt egy pályázat. "Oggi cucino io" ("Ma én fõzök") címmel a Friuli Venezia Giulia Via dei Sapori Társaság hirdette még júliusban. A nyár vagy az õsz ihlette receptet kértek, olyat, amelyikhez ízben passzol a friulano (ex tocai).
Mivel októberben halakkal és tenger gyümölcseivel készülõ ételekkel volt nem kevés dolgom, gondoltam, ezek közül választok pályamûvet, hiszen a halételek többségéhez illik a friulano. Nem mintha különösebben értenék a borokhoz, de egy nagyszerû vinotéka mellett lakom, így biztos voltam benne, hogy közvetlen szakértõi véleményezés mellett rossz párosítás nem születhet. (Ezúttal is köszönöm Signor Tosonak a segítséget, a Tenuta Villanova 2008-as Ronco Cucco Friulanoja kitûnõ választás volt.)
A szinte elsõként elkészült receptet (Nagy tarisznyarákos-cukkinis tócsni mézes-fehérboros sült almával és fûszeres tejföllel) és a Reni által készített fényképet elküldtem, majd óriási meglepetésemre, - utóbb kiderült, hogy több mint harminc pályázó közül- beválogattak a legjobb három közé. Tátott száj, örömkönnyek, stb. stb., errõl már írtam egybejegyzést a blogon.
Aztán november 24-én, jött az írásbeli értesítés is, miszerint az ételt a Társaság évzáró gálaestjén, december 1-én, három fõre el kell készíteni. Továbbá a Társaság egyik képviselõje majd fel fog hívni, és vele megbeszéljük, hogy a fõzés során mire lesz szükségem.
Õszintén megmondom, én csak ekkor eszméltem arra, hogy ezt az ételt valójában át sem gondoltam. Annak idején a tücsnihoz volt még itthon krumplim a szüleim kertjébõl, lézengett egy fél pohár magyar tejföl, néhány gerezd kicsit punnyadt almát dobtam a sütõbe...tehát az az étel, ami nekünk eredetileg ott, akkor nagyon ízlett, most szinte reprodukálhatatlannak tûnt. Aztán elkezdtem játszani:
A héten az összes szabadidõmet azzal töltöttem, hogy kikísérletezzem, melyik az a krumplifajta, amelyik a ...

Folytats a blogon ... tavolainpiazza.blogspot.com/2011/12/o...

sponsored links

Keres?s