Nürnbergi mézespuszedli
sponsored links
Hozzávalók 25 db 6 cm átmérõjû sütihez:
- 10 dkg barna héjas mandula
- 5 dkg kandírozott citromhéj
- 5 dkg kandírozott narancshéj
- 5 dkg mazsola
- 10 dkg marcipánmassza
- 2 tojás
- 5 dkg barna nádcukor
- 1 evõkanál méz
- 1/2 biocitrom reszelt héja
- 1/2 bionarancs reszelt héja
- 1 teáskanál mézeskalács fûszerkeverék
- 1 kávéskanál õrölt fahéj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 10 dkg darált dió vagy mogyoró
- 25 db 6 cm átmérõjû sütõostya
a kétféle mázhoz:
- 1 teáskanál citromlé
- 1/2 biocitrom reszelt héja
- 1/2 bionarancs reszelt héja
- porcukor
- 5-7 dkg étcsokoládé
Aprítógépbe tesszük a mandulát, a kandírozott citrushéjakat és a mazsolát, megdaráljuk, majd hozzámorzsoljuk a marcipánt, és ezzel is megjáratjuk kicsit a gépet. Habosra keverjük a tojást a cukorral és az ízesítõkkel, hozzáadjuk a diót és a mandulás keveréket is. Alaposan eldolgozzuk, és 1-2 órára hûtõbe tesszük.
Bekapcsoljuk a sütõt 150 fokra, alsó-felsõ sütésmódban.
Az ostyalapokra 1-1 teáskanál masszát teszünk, nedves kézzel lesimítjuk, és valamennyit sütõpapíros tepsire sorakoztatjuk. 25 perc alatt megsütjük a puszedliket, és hagyjuk teljesen kihûlni.
Kétféle mázat készítünk: a citromlét sûrûre keverjük megfelelõ mennyiségû porcukorral, és ízesítjük a citrushéjakkal. A csokoládét vízgõz fölött megolvasztjuk. Ízlés szerint a citromos vagy a csokoládés mázzal megkenjük a mézeseket, néhányat natúran is hagyhatunk. A mázak szilárdulása után a puszedliket jól záródó dobozban tároljuk.