Nõi szeszély
sponsored links
Ezt a süteményt nagyon sokszor sütötte anyum gyerekkorunkban, aztán egy ideig kimaradt, kiszorították más sütemények, de most nagyon, nagyon megkívántuk, ezért készítettünk egy adaggal. Teljesen visszahozta a gyerekkor érzését. :)
Hozzávalók: 70 dkg liszt, 35 dkg cukor, 25 dkg disznózsír, 4 tojássárgája, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 dl zsíros házi tej, 1 tasak vaníliás cukor, egy citrom lereszelt héja, csipetnyi só. A habhoz: 4 tojásfehérje, 35 dkg cukor. Az összerakáshoz: 1 befõttesüveg meggydzsem.
Elkészítése: A lisztet átszitáljuk a munkalapra, a közepébe mélyedést készítünk, hozzáadjuk a szódabikarbónát, a zsírt, a tojássárgát, a cukrot,a vaníliás cukrot, a citromhéjat, a sót, kézzel összemorzsoljuk, majd lassanként adagolva hozzá a tejet egynemû tésztává gyúrjuk. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A tésztát két részletben kinyújtjuk, rákenjük a tojáshabot, derelyevágó vagy éles kés segítségével kb 1, 5 cm széles, 4 - 5 cm hosszú csíkokra vágjuk, egy széles pengéjû késsel a csíkok alá nyúlva sütõpapírral bélelt tepsibe helyezzük egymástól távolabb, mert megnõnek. Elõmelegített sütõben, közepes hõfokon rózsaszínre sütjük. Vigyázzunk, mert a hab hamar megég a tetején. Amikor kihûltek kiszedjük a tepsibõl, meggydzsemmel kettesével összeragasztjuk õket.
Hozzávalók: 70 dkg liszt, 35 dkg cukor, 25 dkg disznózsír, 4 tojássárgája, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 dl zsíros házi tej, 1 tasak vaníliás cukor, egy citrom lereszelt héja, csipetnyi só. A habhoz: 4 tojásfehérje, 35 dkg cukor. Az összerakáshoz: 1 befõttesüveg meggydzsem.
Elkészítése: A lisztet átszitáljuk a munkalapra, a közepébe mélyedést készítünk, hozzáadjuk a szódabikarbónát, a zsírt, a tojássárgát, a cukrot,a vaníliás cukrot, a citromhéjat, a sót, kézzel összemorzsoljuk, majd lassanként adagolva hozzá a tejet egynemû tésztává gyúrjuk. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A tésztát két részletben kinyújtjuk, rákenjük a tojáshabot, derelyevágó vagy éles kés segítségével kb 1, 5 cm széles, 4 - 5 cm hosszú csíkokra vágjuk, egy széles pengéjû késsel a csíkok alá nyúlva sütõpapírral bélelt tepsibe helyezzük egymástól távolabb, mert megnõnek. Elõmelegített sütõben, közepes hõfokon rózsaszínre sütjük. Vigyázzunk, mert a hab hamar megég a tetején. Amikor kihûltek kiszedjük a tepsibõl, meggydzsemmel kettesével összeragasztjuk õket.